Objevujte svět: KRAKOV

0
2021

Pokud se rozhodnete-li navštívit Krakov, zkuste to třeba o vánocích. Projedete se pod královským hradem Wawel okolo jeskyně s pověstným drakem, minete biskupský palác až k slavné Sukiennici. Tradiční sváteční trhy s vůní punče, bramborových placek, klobás a tekutého pitného medu. Nejde o medovinu a stojí za to jej ochutnat. Ohřát se můžete zdejší pověstnou třešňovou vodkou. Krakov, to je nejatraktivnější a současně nejnavštěvovanější město Polska.

Krakov nad řekou Vislou

Historické domy i paláce, náměstí s kostely, obchody, stánky plnými místních specialit, restauracemi, příjemné kavárny a zdejší čokoládovny, to je nádherný Krakov. V nejnavštěvovanějším městě Polska si chvílemi budete připadat jako ve Vídni nebo Florencii. Do vyhlášené metropole na řece Visle, druhého nejlidnatějšího města Polska, si můžete zajet nakoupit, prohlížet historické památky, zajít na koncert nebo do některého z mnoha zdejších divadel. Nezapomeňte se podívat do jeskyně s drakem. Od hraničního přechodu v Českém Těšíně je to po silnici do centra 130 km a dá se zde bez větších potíží zaparkovat. Jezdí tam i přímé vlaky a z hlavního nádraží je to do středu města jen pár minut chůze.

Krakov a památky

Přímo pod Wawelským návrším teče řeka Visla a zde je také vchod do slavné dračí jámy, jeskyně, v níž podle zdejších pověstí kdysi na počátku dějin města sídlil děsivý drak. Dnes je z ní turistická atrakce. Hrad Wawel na stejnojmenném vrchu je dominantou a turistickým magnetem Krakova na levém břehu Visly. Impozantní Královský hrad pochází z 10. století a je zde i katedrála sv. Stanislava a Václava plná hrobek svých králů, světců a biskupů. Hrad byl po staletí sídlem panovníků a katedrála byla místem korunovací králů. O významu Krakova, který byl hlavním městem Polska, svědčí i fakt, že i přesto že od roku 1609 byla hlavní metropolí Varšava, i nadále se v Krakově odehrávaly korunovace nových vládců země.

Krakov jako polská metropole

Ve městě žije asi ¾ milionu lidí, je zde mnoho vysokých škol, galerií i divadel, a svým způsobem je Krakov polskou metropolí dodnes, alespoň co se kulturní a společenské stránky týče. Míří sem i v současné době mnohem více turistů, než do Varšavy a jiných polských velkoměst. Historické centrum je plné památek a přitom není až moc rozlehlé. Od vstupu do středu města Floriánskou bránou pohodlně dojdete pěšky až k Wawelskému návrší za pár desítek minut. Cestou uvidíte pouliční umělce, hudebníky a komedianty. Na hlavním náměstí můžete sledovat bravurní umění žonglérů a po setmění i kousky polykačů ohně.

Krakov a historie

V historických ulicích jezdí různé typy tramvají, vozy polské, rakouské i německé provenience, které jsou staré desítky let a jsou zde i vozy velmi moderní. Na polské poměry byl Krakov během války a při průchodu fronty téměř zázračně uchován. V ulicích města nevznikly smutné proluky, které by v dalších letech byli zastavěny paneláky, jak můžete vidět v mnoha jiných historických městech Polska. Historické centrum společně s hradem Wawel bylo zapsáno už v roce 1978 na prestižní seznam všech chráněných památek UNESCO. Turistickým lákadlem kopce Wawel je i Dračí jeskyně, polsky Smocza Jama, s kovovou sochou draka chrlícího z tlamy oheň. Pověst o sedmihlavém drakovi, který trápil celé město, se vypráví dodnes. Chrabrý král Krak pak draka později lstivě zabil a založil město Krakow.

Krakov, město restaurací a kaváren

Krakov je centrum plné restaurací, bister, pizzerií, kaváren a čokoládoven s ochucenou horkou čokoládou. Restaurace jsou plné pirohů, klobás, zelí, hub i ryb na mnoho způsobů. Jídla jsou výtečná a v průměru i levnější. Nápoje a pivo je výrazně dražší v celém Polsku. V restauraci zaplatíte za půllitr polského, německého či českého piva až 60 korun. Tradiční krakovské pečivo obwarzanek je krakovská specialita. Preclíky jsou k dostání v pojízdných stáncích na každém rohu za 7 až 10 korun. Těsto se před pečením nechá chvíli povařit a chutné preclíky vydrží podstatně déle čerstvé.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here