Neobvyklé oční jevy

0
4041

Dalo by se říct, že na lidských očích není nic neobvyklého. Tedy kromě geniality, s jakou je příroda stvořila. Umíte si ale představit neuvěřitelné jevy, jako oči chlupaté, červené, kočičí nebo mohou také vaše oči plakat krev. Nejde o karnevalové kousky, ale o až neskutečně neobvyklé oční jevy, které doopravdy existují. Zkusme se na ně podívat.

Chlupatá oční bulva

Tělesné ochlupení, které známe běžně na těle, se může občas objevit na neobvyklých místech, ale chloupky na očích, to je opravdu mimořádný extrém. Iránci ve věku 19. let na pravém oku vyrašila vzácně se vyskytující cysta, která se nazývá limbální dermoid. Na oku mu vyrostly chloupky. Nádor se vytvořil z kožních buněk, které si zřejmě úplně spletly své místo ještě během vývoje plodu v děloze.

Červené oči

Králík s červenýma očima není nic neobvyklého. Ale člověka s červenýma očima, to je už velká anomálie. V obou případech to způsobuje albinismus, která se projevuje nedostatečnou tvorbou melaninu, tedy pigmentu, který dodává zabarvení našim vlasům, pokožce i očím. Červené zbarvení v očích způsobují cévy za duhovkou prosvítající na povrch.

Černé oči

Oční porucha se nazývá aniridie a způsobuje, že oko vypadá, jako bez duhovky. Ve skutečnosti je v oku pouze úzký kroužek duhovkové tkáně, který je tak malý a zornice je naopak tak velká, že to vypadá, jakoby celé oči byly černé. Příčinou tohoto vzácného jevu je chromozomová mutace.

Různobarevné oči

Znáte psy jménem Husky? U těch je to zcela běžné. Když ale potkáte člověka, který má každé oko jiné, asi si nejprve pomyslíte, že zřejmě ztratil jednu barevnou kontaktní čočku. Ve skutečnosti ale trpí poruchou zvanou heterochromie. Jde o jinak neškodnou diagnózu, kdy může být i dvoubarevné oko nebo odlišně zbarvený vnější okraj svojí oční zornice.

Kočičí oči

Velmi vzácné chromozomální onemocnění je syndrom kočičích očí. Způsobuje jej absence tkáně v oku, což způsobuje zúžení zornice a následné vmáčknutí zornice do rohovky. Pak to dělá dojem kočičích očí. Chromozomální onemocnění má širokou škálu projevů a někdy má vliv i na jiné části lidského těla, jako je srdce, ledviny, ale i lebka.

Dvě zornice v jednom oku

Když má člověk dvě fungující zornice v jednom oku, každá zornice má své vlastní svěrače a může fungovat nezávisle na té druhé, jde o extrémně vzácný jev. Nazývá se polykorie a je jednou z nejneobvyklejších diagnóz na celém světě. Někdy je zaměňována s pseudopolykorií, což je jev, kdy se zdá, že se v jednom oku nacházejí dvě nebo více zornic, ale jde jen o díry v duhovce.

Krvavé slzy

Pod vědeckým názvem hemolakrie je ukryta vzácná porucha, kdy člověk pláče krev. První zmínky o ní pocházejí už z 16. století a tehdy byla považována za religiózní jev podobný známým stigmatům. Ve skutečnosti jej způsobuje celá řada faktorů, jako nádory, zánět spojivek, slzy v slzném kanálku i hormonální změny. Studie vypracovaná v roce 1991 uvádí, že přítomnost krve v slzách byla zjištěna u 18 % plodných žen na rozdíl od pouhých 7 až 8 % těhotných žen, mužů a žen v menopauze. Jde o řídký jev a spontánní případy bez známých zdravotních příčin se objeví jen jednou za mnoho let.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here