V lidském mozku byl nově objeven unikátní systém

0
1581

Mozek je vnímán vědci a lékaři i přes pokročilou moderní techniku se špičkovou zobrazovací metodou stále jako záhada. Čas od času se objeví nová funkce nebo systém, o kterém doposud vědci neměli ani ponětí. K jedněm z těchto objevů patří i ten, který se povedl vědcům z Národního institutu zdraví v Marylandu.

Neznámý systém

Odborníci jsou po tomto objevu přesvědčeni, že v lidském mozku objevili zcela nový a dosud neznámý systém. Mají vůbec poprvé v historii v rukou velký důkaz o tom, že se lidský mozek dokáže velmi úspěšně zbavovat přebytečného odpadu. Teorie je odborníky z Marylandu založena na výsledcích pozorování lymfatických cév, které tvoří zcela nezbytnou součást imunitního systému a chrání náš organismus před infekčními a nádorovými onemocněními. Lymfatické cévy jsou přímo propojeny s oběhovým systémem, spolehlivě vedou mízu do žil a následně přenášejí imunitní buňky po celém lidském těle.

Mozek se zbaví přebytků

Výsledky výzkumu naznačují, že je mozek schopen zbavit se přebytečné tekutiny, pro kterou mozek nemá využití. Má k tomu sloužit systém, o kterém doposud lékaři vůbec nic nevěděli. Vědci tento systém objevili v momentě, kdy dobrovolníkům aplikovali injekčně barvivo a během magnetické rezonance pak sledovali, jak si s tímto barvivem lidský mozek poradí.

Daniel Reich

Vedoucím výzkumu je Daniel Reich a jeho tým podrobil magnetické rezonanci 5 dobrovolníků. Zobrazovací metody ukázaly, že se toto barvivo prosáklo z krevních cév dále přes vnější membránu obklopující mozek a následně pak vstoupilo do sousedících lymfatických cév. Právě tento jev je pro vědce obrovským překvapením. Lékaři vědí, jakým způsobem a kudy vždy tekutina vstupuje do mozku, ale úplně poprvé viděli, že i jako u jiných orgánů může mozková tekutina protékat také přes lymfatický systém.

Další studie mozku

Výsledky musí být ještě potvrzeny. Změní to ale pohled na fungování našeho mozku a celého imunitního systému. Svými pokusy vědci zjistili, že v sobě náš mozek ukrývá i nějaký druh drenážního systému sloužícího k odstraňování odpadu a nepotřebných tekutin. Zajímavé bylo, že při použití jiného barviva se celý proces odehrál překvapivě mírně odlišně. V další studii se bude zjišťovat, zda daný lymfatický systém funguje stejně nebo odlišně třeba u pacientů s roztroušenou sklerózou. Vedla by tudy cesta k pochopení toho, jak tato nemoc vlastně funguje a co provádí s naším mozkem.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here