Historie a význam Babyboxu

0
4191

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess ten svůj první zřídil v roce 2005 v Praze-Hloubětíně. Babybox je speciální schránka, kam mohou matky zcela anonymně odložit své novorozence. V České republice již funguje už 70 babyboxů, kterými prošlo 147 dětí. Ludvík Hess i nadále pokračuje ve zřizování dalších schránek a v současné době také pracuje na obnově těch starších s technikem Zdeňkem Juřicou. Jeho vizí je, aby byl babybox v každém okresním městě, 10 jich schází. Třeba v Berouně, Tachově, Lounech a v Blansku. Dne 28. října 2015 mu prezident Miloš Zeman udělil Medaili za zásluhy.

Chovatel koní a fotograf krásných žen

Mnohem méně lidí ale ví, že Ludvík Hess, který oslavil své 70. narozeniny, je také vášnivým chovatelem koní, vydavatelem, literátem a fotografem zejména pak krásných a spoře oděných žen. S fotografováním začal už v první třídě s aparátem Kodak. Jak sám říká, fotoaparát je pro něj jakási zbraň a holka na fotografii je ulovená laň, nebo ochočená tygřice.

Vydavatel časopisů i publikace

Celých 10 posledních let svého života mapoval v Antologii 2007/2017 všechny babyboxy, všechny odložené děti, ale také všechna hříbata, která se narodila v jeho hřebčíně a všechny děti, které se narodily jemu, jako starému satyrovi. Do publikace přidal básničky, fotografie a grafiky svých nejmilejších autorů publikujících v uměleckém časopise Divoké víno, který od roku 1964 vydává. Jde podle něj o nejlepší české básníky Jiřího Žáčka, Karla Sýse, ale třeba i Jaroslava Holoubka, fotografy Jindřicha Štreita, Pavla Jasanského, Pavla Hudce, ale třeba i Jana Reicha. Počtou si i milovníci erotiky.

Zachránce životů

Své zkušenosti a vztahy využívá při práci na projektu Babybox pro odložené děti – STATIM. Chce především zachraňovat dětské životy a dát krajní možnost nešťastným matkám, které se v jejich tísnivé psychické nebo sociální situaci nedokážou o novorozence postarat. Slovo STATIM se používá ve zdravotnictví a znamená IHNED – OKAMŽITĚ. Tak přesně mají babyboxy pomáhat. Matky v tísni mohou odložit beztrestně a anonymně dítě s jistotou, že je mu vzápětí poskytnuta veškerá zdravotní péče a sociální pomoc.

Historie babyboxů

První babybox byl otevřen 1. června 2005 v GynCentru v Praze 9, druhý babybox dne 3. listopadu 2005 v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně, třetí na FN Olomouc, čtvrtý na Nemocnici Kadaň, pátý ve Zlíně, šestý v Pelhřimově. Za pomoci lékařů a zdravotníků chtěl zřídit po celé České republice 70 babyboxů, což splnil a chystá se na další. Zpočátku babyboxy vyráběla firma Teletech plus servis, s. r. o. a Michal Čumpelík. V Nemocnici Cheb už 20. prosince 2011 instalovali první babybox nové generace zhotovený ve spolupráci několika nových firem. Výhradním výrobcem je Zdeněk Juřica a MONTEL z Náměšti nad Oslavou. Babyboxy vyrábí s pomocí počítačových rádců Hanky Dittrichové a Slávka Dittricha mladšího i staršího.

Jak funguje babybox

Babyboxy mají dvoukřídlá dvířka, která se automaticky po stisknutí jediného zeleného podsvíceného tlačítka otevřou. Po vložení dítěte se zase samočinně zavřou. Dvířka se při jakémkoli odporu sama zastaví a zabrání kolizi s dítětem či dárcem. Nové babyboxy jsou z antikorového plechu, vybaveny vytápěním i klimatizací a dítě se vkládá do plastové vaničky opatřené váhovým senzorem. Po zatížení ohlásí mnohonásobně jištěnou signalizací vložení děťátka do babyboxu zdravotnímu personálu. Pak se dítěti dostane náležité pomoci.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here