Ferrari slaví 70 let od svého vzniku

0
1613

První vůz Ferrari si testoval sám Enzo. Kdo by to byl řekl, že je tomu 70 let. Ve středu 12. března 1947, na dvorku malé fabriky v Maranellu se kolem 16 hodiny sešlo 17 lidí. Konstruktéři a mechanici sledovali, jak za volant auta bez karoserie usedá velmi vysoký charismatický muž tehdy v šedém obleku a bílé košili. Malé publikum bylo svědkem startu prvního vozu zbrusu nové značky sportovních aut. Enzo Ferrari si ve 49 letech splnil sen a současně založil jednu z nejuctívanějších automobilek světa. Právě před 70 lety se startem modelu 125 S narodilo zvučné Ferrari. Enzo Ferrari sice ve své závodní kariéře neudělal zrovna díru do světa, jinak ale exeloval.

Geniální stratég

Byl to geniální stratég a šéf svého týmu Scuderia Ferrari a zde také exceloval. Ve 30. letech kralovaly Alfa Romeo v barvách Ferrariho stáje. Ferrari chtěl ale stavět stroje vlastního jména. V září 1939 se s Alfou tedy rozešel dohodou s názvem konkurenční doložka a nesměl následující 4 roky používat své jméno v souvislosti s automobilovým závoděním. Enzo nezahálel a založil značku Auto Avio Construzioni, která postavila 2 závodní speciály na základech Fiatu 508C. Válka závodním ambicím udělala přítrž a Ferrariho továrna vyráběla pro armádu.

Tak trochu despota

Už tehdy sídlil Enzo Ferrari v Maranellu, byl trochu despotický a umanutý, a navíc trochu paranoidní. Město nedaleko Modeny si zvolil za sídlo proto, že do něj nevedou koleje. Ferrari totiž tvrdil, že se letci při náletech orientují podle kolejí obvykle mířících do provozů na výrobu zbraní. Enzovi se to ale moc nepotvrdilo a v letech 1944 a 1945 ústředí jeho firmy hned 2x vybombardovalo. Ono nedostrojené auto, které před léty nastartoval, mělo v útrobách dvanáctiválec objemu 1,5 litru, jehož autorem byl geniální motorář Alfy Romeo Gioacchino Colombo.

Auto Costruzioni Ferrari

Enzo Ferrari byl šéf společnosti vzniklé v roce 1939 jménem Auto Costruzioni Ferrari, kterou od roku 1960 ji přejmenoval na Sefac – Società esercizio fabbriche automobili e corse a 5 let nato konečně na Ferrari, nechal chvíli zahřát motor a pak vyrazil ze dvora na krátké testovací kolečko a občas to rozpálil až na 150 už v roce 1947. Model jménem 125 S, tedy první model nové značky, měl první test za sebou. První praferrari bylo jen ve 2 kusech. Géniové, jenž obklopovali velikána auto vytvořily za 1,5 roku. Colombo na motoru začal pracovat v srpnu 1945 ve svém milánském domě. Dne 5. června 1946 byl u firmy Gilco hotový rám a 5. srpna byl připraven motor. S Colombem pracoval i Giuseppe Busso, doslova Bůh motorů, k jehož šestiválci pro Alfu Romeo se milovníci italských aut doslova modlí. Celých 70 koní ukrytých pod kapotou v novém motoru se testovalo od 26. září. Luigi Bazzi z něj laborováním s časováním a dodávkou paliva vyždímal celých 118. Ferrari po objemu jednotlivých válců pojmenoval auto. Písmeno, které následuje, odkazuje na zaměření, S znamená Sport, C znamená Corsa – závod, GP je pro Grand Prix.

Famózní start

Enzo Ferrari pak rozhoduje o stavbě druhého šasi a přijme místního téměř neznámého řemeslníka Giuseppeho Peirettiho, který postaví otevřenou karoserii, které se v Itálii již tradičně říká barchetka – italsky loďka. Enza vnímá obal jen jako nutnou povinnost. Nejdůležitější je pro něj šasi a hlavně motor. Ferrari hodlá silný stroj postavit na start závodu. Sportovním ředitelem stáje je Federico Giberti, prvním továrním pilotem Franco Cortese, ročník 1903, žádná hvězda, ale je spolehlivý a loajální muž. Debut si Ferrari ve verzi 125 SD odbyl 11. května na okruhu v Piacenze a 20. května vyhrál ve velké ceně Říma. V prvním roce postavila automobilka 3 vozy, které se zúčastnili 14 závodů a měly 7 vítězství, absolutních či ve třídě. Za volant usedl slavný Tazio Nuvolari a startovala hvězdná kariéra.

Důležité mezníky

Rok 1939 a vznik společnosti Auto Avio Costruzioni, o které se začalo mluvit v roce 1947 dokončeném vozu s jeho typickým znakem, vzpínajícím se černým koněm na žlutém podkladě s italskou trikolórou, legendárního modelu 125 S. První závod v roce 1948 s vozy Ferrari se konal v Turíně. První vítězství bylo v letech 1949 v Lago di Garga. Jedinečný velkoobjemový sportovní vůz Ferrari, typ 340 America, s výkonem 162 kWm byl určen pro obchodní trh USA a byl představen v roce 1950 v Paříži. Roku 1967 začíná Ferrari spolupracovat s Fiatem a vznikají vozy typu 330 GT, kabriolet GTS, Fiat Dino, 456 GT a 456 GTA. V roce 1984 vzniká supersportovní vůz Testarossa V12 s maximálním výkonem 287 kW, maximální rychlostí 291 km/h a zrychlením z 0-100 km/h za 5,3 sekundy. Nástupcem je Ferrari 512 TR a pak Ferrari 288 GTO s luxusními jízdními výkony, 294 kW, a rychlostí 305 km/h.

Letošní oslavy

Enzo Ferrari zemřel roku 1988 a až do konce svého života stál hrdě v samotném čele podniku. Slavná historie automobilky pak ale neskončila a vznikly luxusní vozy typu Ferrari F50, 550 Maranello, Ferrari 360, Ferrari F430, Kalifornia a současný model Ferrari F12 Berlinetta. Letošní oslavy proběhnou opravdu ve velkém stylu. Více než 60 zemí má hostit 70. narozeninové akce Ferrari. Podle kalendáře budou oslavovat fandové v Evropě, ale i v Číně nebo Indonésii. Poslední zastávkou bude samotné Maranello. Italská automobilka připravila speciální web a na Ferrari70.com si můžete prohlídnout galerii všech vyrobených modelů značky a podívat se na příběhy z dějin Ferrari.

 

 

 

 

 

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here