Vyvážená strava a stres nejdou dohromady

0
2015

Pokud dáte autu palivo, tak jede, stejné je to i s lidským organismem. A určitě víte, jak se auto chová, když je palivo nekvalitní. Dostatečný přísun živin, jako jsou esenciální látky, které si tělo neumí vyrobit, ale i vitaminy, stopové prvky, zdravé tuky, elektrolyty, aminokyseliny či antioxidanty, pomáhá mozku lépe se soustředit, vypořádat se se stresem a prospívá celému našemu organizmu. Volte přírodní likvidátory stresu v podobě potravin.

Potraviny s vysokým obsahem vitaminů řady B

Jde například o čerstvé mléko a mléčné výrobky z bio farem, vajíčka od doma chovaných slepic v přirozených podmínkách, hovězí maso z dobytka živeného pastvou, ryby z přírodních zdrojů, drůbež, pivovarské kvasnice a listová zelenina. Vitamin B je pro tělo důležitý, aby si dokázalo z přijatých živin vyrobit potřebnou energii.

Potraviny s vysokým obsahem vápníku a hořčíku

Jde o neslazené přírodní jogurty, lososa z moře, fazole a další luštěniny, listovou a brukvovitou zeleninu, jako brokolice, avokádo a všechny ořechy či semínka. Vápník a hořčík jsou pro naše tělo velmi důležité, protože zajišťují tělu uvolnění svalů, přináší úlevu od bolestí hlavy a napomáhají k lepšímu spánku.

Potraviny bohaté na bílkoviny

Bílkoviny jsou zdrojem aminokyselin a jsou nezbytné pro správnou funkci naší nervové soustavy. Zajišťují dobrý přenos signálu mezi našimi neurony. Jsou základní stavební hmotou pro naše svaly. V živočišné podobě je to třeba červené libové maso, ryby a produkty z nich, rybí olej, drůbeží maso, vejce a mléko. Rostlinné bílkoviny jako jsou luštěniny, tedy sója, čočka, hrách, fazole, cizrna, všechny ořechy, ale nejzdravější jsou vlašské, obiloviny jako quinoa, pšenice (nikoliv bílá mouka), hnědá rýže a veškerá semínka, jako třeba konopná a chia.

Zdravé tuky a omega 3 mastné kyseliny

Ryby pocházející ze studených vod, jako losos nebo sardinky, dokonce zmírňují zánět a jsou stabilizátory naší nálady. Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro správné fungování našeho mozku a kardiovaskulárního systému. Mozek potřebuje ořechy, semena, avokádo, olivový olej a kokosový olej.

Vyřaďte potraviny podílející se na zvyšování stresu

Potraviny s obsahem rafinovaných a uměle zpracovaných cukrů způsobují prudké kolísání hladiny cukrů v krvi, což přispívá ke zvýšení úzkosti a vyvolává to hlad po dalších nezdravých cukrech a únavu. Dále je to příliš mnoho alkoholu a kofeinu, což způsobuje úzkost nebo ji zhoršuje. Látky způsobují dehydrataci organizmu a narušují spánek. Budete unavenější a nebudete se schopni dobře vypořádat se stresem. Rafinované a průmyslově zpracované rostlinné oleje tedy přijímání více omega 6 mastných kyselin než omega 3 mastných kyselin způsobuje nerovnováhu v příjmu polynenasycených mastných kyselin, narušení metabolismu, zánětu a poškození střev, což má negativní vliv na duševní zdraví.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here