Každodenní maličkosti, které prodluží mládí

0
1521

Pevné zdraví a mladistvý vzhled jsou založeny na každodenních maličkostech. Správná výživa, fyzické cvičení, pravidelná péče o tělo, méně stresu, pozitivní myšlení a dostatek spánku. Zdraví často závisí spíše na malých a zcela nenápadných každodenních zvycích. Zkuste zavést malé změny do každého dne a organismus vám za to poděkuje.

Vyhněte se stresu při jídle a po něm

Proces trávení spotřebuje dost energie. Stres a neklid signalizují mozku nebezpečí. Trávení se zpomaluje a tělo si šetří síly na boj se stresem. Jde o dědictví po našich předcích, kterým hrozilo ustavičné nebezpečí a lidský mozek stres vnímá jako signál ohrožení života. Trávení se zastaví, krev se stahuje do orgánů nutných k obraně a útěku. Stav se normalizuje, až stres zmizí.

Snězte 10 oříšků denně

Oříšky obsahují mnoho zdravých tuků, bílkovin, minerálů a vitaminů. Prodlužují mládí, výkon oběhového systému a dodávají nezbytné stopové prvky. Ořechy jsou velmi výživné a pár denně udělá plnohodnotnou svačinu. Ořechy jsou ale i kalorické a mohou být alergenem. Jejich konzumaci proto nepřehánějte.

Lněný olej a semínko

Lněný olej je na prvním místě ze všech rostlinných olejů především kvůli obsahu polynasycených mastných kyselin omega-3, omega-6 a omega-9. Brání depresím, duševním a nervovým poruchám. Je prevencí nádorových onemocnění, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá v boji s nadváhou a je dobrým prostředkem detoxikace, protože olej odvádí z těla veškeré odpadní látky. Lněné semínko obsahuje vitaminy skupiny B, E a F, tedy esenciální mastné kyseliny, jako linolová, linoleová a arachidonová, které si tělo nedokáže vytvořit. Dále hořčík, selen, železo a zinek. Uchovávají svěžest pleti a brání vzniku vrásek.

Stále dbejte na držení těla

Na první pohled nedůležitý návyk má význam nejenom estetický. Správné držení těla je základním kamenem zdraví. Špatné držení těla způsobuje nerovnoměrnou zátěž svalstva, které tělo udržuje ve vzpřímené poloze. Strádá kostra a postupně i vnitřní orgány. Vznikají bolesti v zádech, dochází k oběhovým poruchám, a to je základ pro vznik a rozvoj řady dalších problémů i chorob. Hlídejte si držení těla nejenom při chůzi a vestoje, ale i když sedíte u počítače. Stehna a kolena musejí být ohnuté v pravém úhlu a chodidla celá položená na zemi. Ramena držte dozadu, ve stejné výšce. Pravidelně se protahujte, dopřejte si pětiminutovou rozcvičku.

Dávejte si střídavou sprchu

Střídavá sprcha je snadno dostupná procedura, která je pro organismus opravdu velkým přínosem. Střídavě teplá a studená voda tělo otužuje a mohutně povzbuzuje krevní oběh. Je velkou pomocí zejména pro dolní končetiny. Zajišťuje tělu lepší okysličení, lepší přívod výživných látek do všech jeho částí. Je také vynikajícím prostředkem proti stresu. Dodává svěžest a energii, proto je vhodná především ráno. Večer si spíš dopřejeme uklidňující teplou lázeň.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here