Citlivé zuby

0
2399

Citlivé zuby jsou velmi nepříjemný a obtěžující problém. Pacientovi připomínají své potíže v podstatě každý den. Nejčastěji při čištění zubů, konzumaci studených nápojů a potravin nebo v zimě jen při samotném nádechu chladného vzduchu. Citlivost zubů na studené, teplé potraviny, či při čištění zubů je způsobena odhalením zuboviny, které říkáme dentic. Normálně se nalézá pod sklovinou a obsahuje tisíce mikroskopických kanálků naplněných tekutinou.

 

Dentinové kanálky

Dentin totiž není celistvý jako sklovina, ale na povrchu se nalézají otevřené dentinové kanálky. V dentinových kanálcích jsou umístěna Tomesova vlákna obklopená tekutinou. Pakliže dojde k jejich podráždění, aktivují se nervová zakončení a vzniká akutní bolest. Pak zde cítíme zejména ono přenášené teplo a chlad.

Pulpální dutina

Nervy uvnitř dřeňové tkáně jsou stimulovány vnějšími vlivy, což způsobuje pocit bolesti. Suchá forma vzniká v souvislosti s ischémií pulpy třeba po úraze s přerušením cévního zásobení pulpy, kdy dojde k vyschnutí. Vlhká forma svědčí o bakteriální příčině zániku dřeně. Obsahem pulpální dutiny jsou pak rozpadové produkty baktérií, tedy endotoxíny, exotoxíny, produkty jejich proteolytické činnosti jako indol, adaverin, skatol, indican, plyny a voda. Tyto rozpadové produkty pak spolu vytvářejí onen charakteristický zápach. Infekt není omezen jen na nervově-cévní svazek, ale zkolikvovaný obsah se tlakem plynů pulpální dutiny dostává až do hloubky dentinových tubulů kanálků. Obsah se ale může dostat i do periodoncia, kde pak vzniká některá z forem periodontitidy.

 

Důvody vzniku citlivých zubů

K odhalení zuboviny dochází v drtivé většině případů kvůli špatné technice čištění zubů. Nejčastěji je to horizontální technika čištění, kdy si zuby čistíme tahy dopředu a dozadu, v kombinaci s příliš tvrdým zubním kartáčkem a naším vyvíjeným velkým tlakem na zubní kartáček. Dalším důvodem při odhalení zuboviny může být ale i eroze, kdy dojde k rozleptání skloviny zubu při častém přijímání kyselých potravin a šťáv. Můžeme ale také spadat do skupiny lidí, kteří se již s odhalenou zubovinou prostě narodili. Existuje také i krátkodobá citlivost zubů doprovázející třeba bělení zubů. Ta pak po bělení zubů sama vymizí do týdne po ukončení bělení.

Jak na citlivé zuby

Používejte zubní pasty na citlivé zuby a měkký zubní kartáček. Pasty většinou obsahují látky jenž dokáží uzavřít dentinové kanálky. K neznámějším patří asi Sensodyne. Doplňte i ústní vodu na citlivé zuby. Pokud pasty nepomáhají, kromě pravidelných prohlídek ve stomatologické ordinaci, vám specialista může aplikovat fotokompozitní hmoty na odhalený dentin. Nanáší se jen tenká vrstva laku, není nutné broušení, místo se jen lehce naleptá a následně překryje lakem. Dalším stupněm řešení je zakrytí dentinu bílou plombou. Jako poslední a definitivní řešení je tzv. usmrcení zubu, tedy vyjmutí nervů, ale k tomuto řešení se v praxi příliš často nepřistupuje.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here