Nové egyptské hlavní město

0
2819

Egypt staví nové hlavní město, které sponzoruje Čína. Vznik zcela nového hlavního města Egypta se opět posunul o další kroky blíže k realitě. Čínští developeři nyní konečně oznámili, že projekt výstavby z velké části budou také financovat. Toto nové hlavní město Egypta bude stát na východ od Káhiry. Vedoucí představitelé společnosti China Fortune Land Development Copany, pod zkratkou CFLD se setkali s egyptským prezidentem Abdelem Fattah El Sisi a souhlasili, že Egyptu nyní poskytnou neuvěřitelných 20 miliard USD na výstavbu nejmenovaného města.  Celková odhadovaná cena má být až 7,1 miliardy a pojmout má město až 5 000 000 až 7 000 000 miliardy obyvatel.

Dohoda

Tato dohoda již navazuje na stávající předchozí závazek v hodnotě 15 miliard USD, týkající se jiného státního projektu. Z toho vyplývá, že Egypt má na svou 1. etapu výstavby připravených celých 45 miliard USD. Poprvé byly představeny v březnu 2015 plány nového hlavního města Egypta. Vládní úředníci k tomu uvedli, že hlavním důvodem této výstavby je zejména přelidnění, neustále rostoucí znečištění a v neposlední řadě i stoupající ceny nemovitostí v Káhiře. Nové Město, jak se mu nyní zatím říká, má tak poskytnout více místa pro obyčejný život, přinést lidem práci a má také přilákat turisty.

Nové hlavní město Egypta

Tato výstavba nového hlavního města Egypta, které bude vybudováno v poušti na východě Káhiry, bude mít zhruba 700 km² a stane se současně novým sídlem vlády. Návrhy města jsou připraveny pro 5 milionů obyvatel a obsahují domy pro bydlení, inteligentní vesnice, asi 1 200 mešit, rozsáhlé průmyslové zóny, konferenční centrum s 5 000 sedadly a v neposlední řadě i nádherný park, který má být největším světovým parkem. Zájem o tento projekt je opravdu silný. Jistá indická společnost ve městě plánuje údajně rozsáhlé lékařské centrum i univerzitu. Saúdská firma v něm zase chce vybudovat 12,6 hektarovou mešitu a islámské muzeum.

Stavba města v plném proudu

Inženýři již začali pracovat na infrastruktuře, včetně různých mostů a 210 km silnic. V první fází projektu se mají budovat ministerstva a obytné bloky. Fáze má být dokončena za pět let a hned poté se sem mají stěhovat noví obyvatelé. Navzdory připravenosti projektu a silnému optimismu úředníků existují ale i obavy, že tento obrovský projekt vyústí ve známý problém a vznikne nové město duchů. Egypt totiž už postavil v okolí Káhiry několik satelitní měst, které jej stály spoustu financí, ve kterých ale žije velmi málo lidí, což jim dává uvedený status. Aby se přelidněná Káhira uvolnila, stačilo by nyní obsadit již 8 stávajících nových měst.

Nové Město

Má zde stát asi 700 nových nemocnic a 2 000 škol. Toto Nové Město a většina vzniklých satelitů je pro většinu obyvatel Káhiry zatím zcela nedostupné a nedosažitelné. Nové Město má být vystavěno ve vysoce moderním stylu, jenž nebude umožňovat neformální podniky a aktivity, na které je v současné době většina obyčejných Egypťanů zvyklá. Hlavní poučení pro Egypt plyne podle architekta a projektanta Kareema Ibrahima z nevládní organizace Tadamun zejména ze zásadně zavádějícím přístupu k plánování zdejšího rozvoje.

Projektant Kareem Ibrahim

Ten dokonce označuje problém s městskou vládou stávajících měst za chronický. Říká, že nezáleží na tom, kolik měst se bude stavět, protože nejde o řešení situace. Výzkum, který Ibrahim provedl, ukázal, že asi 50 % čtvrtí Káhiry nyní chybí přístup ke službám a zejména k odpadním vodám a současně veřejné služby zcela selhávají. Investice by přece měly zajistit rovné právo k veřejným službám a ostatním potřebám. Je třeba vyvinout lepší strukturu týkající se měst, která máme, místo stavění měst nových.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here