Osobnost jménem Tilda Swinton

0
2696

Charakterizovat jí mohou slova jako excentrická. Tato známá čarodějnice z Narnie a držitelka Oscara hraje zejména neobvyklé postavy, které jsou tak říkajíc na hraně. V soukromí navíc žije v neobvyklém milostném trojúhelníku umístěném na skotské samotě. Neváhá se třeba vystavit ve skleněné truhle v galerii a proslulý Hollywood pokládá pouze za hotel. Odvážný výkon matky ďábelského vraha v artové noční můře s názvem Musíme si promluvit o Kevinovi, ji opět proslavil. Přítomnost Tildy Swinton v podivném filmu mu dodává bonus navíc. Celkový vkus, názory a životní styl této herečky jsou stejně vyčnívající a netradiční jako její vzhled. V tom se tak trochu skrývá Cate Blanchette a David Bowie.

Tak trochu nezařaditelná

V roce 1992 ji proslavila adaptace Orlanda od Virginie Wolf s postavou, jenž si během staletí kusí život muže i ženy. I notně po padesátce vypadá jako stvoření mimo čas a pohlaví i veškeré konvence. Bez ostychu se ukázala nahá na plátně čtrnáct dní po porodu dvojčat. V roce 1995 se nechala na týden vystavit ve výše zmíněné skleněné truhle v londýnské galerii. Ona je ale bez škatulky, je příliš inteligentní a nezávislá. Narodila se v listopadu 1960 jako Katherine Matilda Swinton do vážené, staré, skotské, vojenské rodiny. Její prastrýc například pomáhal vynalézt tank a otec byl generál major a také sir. V 10. letech šla do internátní dívčí školy, kde pobývala v té době i budoucí princezna Diana. Po životě s bratry si sice zvykla, že je dívka, ale odmítla se proměnit v hodnou ženušku určenou pro jakéhosi vévodu. Chtěla být původně básnířkou.

Mládí a Tilda

Na univerzitě v Cambridge studovala sociální a politické vědy, začala hrát divadlo, a už ve druháku celou jednu hru zahrála zcela nahá. Dostala se do prestižního ansáblu Královské shakespearovské společnosti, kde dlouho nevydržela. Divadlo ji totiž nebavilo a zajímal ji spíše film. V roce 1986 potkala radikálního režiséra Dereka Jarmana a byla jeho poslední múzou, než v roce 1994 zemřel na AIDS. Sama o něm říká: „Myslím, že to byl první umělec, kterého jsem kdy potkala.“ O 20 let starší skotský umělec John Byrn ji očaroval a žila s ním na skotské vysočině, kde žijí dodnes. Nyní navíc se svými dvěma dětmi a svými novými partnery. Tilda má partnera německého malíře Sandro Koppa, umělce o 17 let mladšího.

Letopisy Narnie

V 90. letech byla symbolem artu a získala ohlas díky postavě ledové Bílé čarodějnice z Letopisů Narnie. Získala Oscara za Michaela Claytona, což byl právnický thriller s Georgem Clooneym, kde si zahrála zkorumpovanou právničku, zoufale se snažící udržet chladný klid, zatímco se jí uvnitř hroutí všechny její jistoty. V roce 2008 založila ve Skotsku festival Ballerina Ballroom Cinema of Dreams. Pak v kiltu cestovala po Vysočině s pojízdným kinem a promítala filmy z Iránů a Indie. Sama tvrdí, že: „Hollywood není místo, kam bych si brala víc než věci na jednu noc.“ Nechce, aby ji někdo posuzoval podle filmů, které natočila. „To je jako posuzovat někoho na základě hotelu, v němž bydlel o dovolené.“ To je naprosto osobitá Tildy, vymykající se všemu, co pokládáme za obvyklé.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here