14. 7. 1939 se narodil náš český slavík Karel Gott

0
3000

Karel Gott se dne 7. ledna 2008 v Las Vegas oženil s Ivanou Macháčkovou, se kterou má dceru Charlottu Ellu a Nelly Sofii. Z předchozích vztahů má dcery Dominiku a Lucii. Karel Gott je nejvýznamnější český zpěvák populární hudby, známý už 50 let s přívlastkem Zlatý hlas z Prahy. Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni a v mládí se toužil stát malířem. Po ukončení školy se neúspěšně pokoušel o studium výtvarného umění v Praze. Odešel tedy do učení ČKD, v oboru elektromontér. Během učňovských let se věnoval hudbě a zpěvu, po té šel na konzervatoř. V 50. letech příležitostně vystupoval jako zpěvák – amatér a účastnil se pěveckých soutěží.

Počátky působení

V roce 1957, kdy v Československu stále ještě doznívala éra swingu a rock’n’roll třeba i v klubech Akord klub a Reduta, u poroty sice zcela propadl, ale dostal nabídku na angažmá v pražských tanečních kavárnách s orchestry. Vedle svého zaměstnání v ČKD tedy začal poloprofesionálně vystupovat jako zpěvák. V roce 1958 získal první místo v soutěži amatérských zpěváků a v roce 1960 definitivně odešel z ČKD. Na pražské státní konzervatoři studoval prezenčně operní zpěv u prof. Karenina, žáka ruského pěvce Šaljapina do roku 1963 a do roku 1966 pak dálkově.

První zkušenosti a úspěchy

Zpočátku u publika budil spíše smíšené a kontroverzní pocity. Jeho projev se zcela vymykal zažitým trendům v taneční hudbě začátku 60. let v Československu. Éra twistu v letech 1962 až 1964 přinesla do naší pop music výrazné oživení. Začala se také prosazovat divadla malých forem s moderní českou populární hudba. V roce 1957 měl svou nahrávku a písničku věnovanou své matce. Vystupoval po kavárnách. V roce 1958 získal první místo v soutěži amatérských zpěváků.

Divadlo Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra

V roce 1962 dostal angažmá do divadla Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, což znamenalo zásadní přelom v jeho kariéře a v témže roce s duetem s Vlastou Průchovou, Až nám bude dvakrát tolik, zvítězil v rozhlasové hitparádě. Rok na to se jeho interpretace písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Oči sněhem zaváté, stala hitem roku a vyhrál čtenářskou anketu časopisu Mladý svět, Zlatý slavík 1963. V roce 1965 odešel ze Semaforu a založil s bratry Štaidlovými, textařem a skladatelem, vlastní divadelní scénu Apollo. V roce 1967 bylo divadlo rozpuštěno a Karel Gott odešel na 7 měsíců trvající angažmá do Spojených států v Las Vegas.

Bratislavská lyra

V roce 1966 na festivalu Bratislavská lyra dostal zlatou Bratislavskou lyru za píseň: Mám rozprávkový dom a v roce 1969 bronzovou Bratislavskou lyru za píseň: Hej, páni konšelé. Koncem 60. let byla éra divadel malých forem a jejich písniček skončena. V pop music vznikal střední proud neboli mainstream a v roce 1967, kdy byl Karel Gott v USA, byl rokem největšího rivala Waldemara Matušky, který opět zvítězil v anketě Zlatý slavík. Ze Spojených států se ale Karel Gott vrátil jako sebevědomý profesionál a po úspěchu v USA, Kanadě, východní i západní Evropě, kde mu vyšlo jeho první a hned zlaté album a stal se Zlatým hlasem z Prahy, se s vervou pustil na domácí scénu.

Rakousko a Velká ceně Eurovize

V roce 1968 reprezentoval Rakousko ve Velké ceně Eurovize s písní Uda Jürgense Tausend Fenster a skončil na 13. místě. Na domácí scéně vznikly hity jako Lady Carneval od Karla Svobody. V roce 1977 se zúčastnil i natáčení coververze písničky All by myself věnované Janu Palachovi s písní Můj bratr Jan. V roce 1977 podepsal Antichartu a její text četl 4. února 1977 v Divadle hudby. Zlatá éra Karla Gotta v 80. letech pokračovala nejen v Československu, ale i v Sovětském svazu, v Evropě, zvláště v Německu, v zámoří i v Asii. Svůj repertoár rozšířil od popu přes lidovky a upravené skladby klasické hudby. Hrál v několika celovečerních hraných filmech a krátkých dokumentárních snímcích.

Zamýšlený konec kariéry

V polovině 80. let mu doma vyrůstala konkurence mladých zpěváků, která nakrátko přerušila jeho kralování. Před Sametovou revolucí, oslavil své 50. narozeniny. V roce 1990 se rozhodl ukončit svoji kariéru a konalo se turné na rozloučenou po sportovních halách v Československu a Německu. Úspěch na turné byl ale tak velký, že Gott své rozhodnutí přehodnotil. V roce 1992 se album Když muž se ženou snídá, stalo nejprodávanější deskou roku. Během 90. let se věnoval stále víc malování a své obrazy úspěšně vystavoval v Česku i v zahraničí. S Františkem Janečkem založil v lednu 1993 agenturu GOJA a v roce 1993 založil Nadaci Karla Gotta Interpo, která má pomáhat dětem policistů, kteří přišli o život při výkonu služby. Nadaci věnoval 4 miliony korun, jeho partneři, podnikatel František Mrázek a Miroslav Provod dali každý půl milionu.

Zlatý a Český slavík i TýTý

V anketě Český slavík obsadil v roce 1996 opět první místo, které si kromě roku 1998 udržel až do roku 2011. Dekádu úspěšných 90. let ukončil koncertem ve Spojených arabských emirátech a v Číně, a vystoupil i před 600 miliony diváky Eurovize a v Carnegie Hall v New Yorku. V průběhu své více než padesátileté zpěvácké kariéry Karel Gott 37x zvítězil v anketě Zlatý slavík, 5x skončil druhý, a 3 x třetí. V anketě o nejoblíbenější tváře a pořady televizních obrazovek TýTý vyhrál Karel Gott celkem 28x a 8krát v kategorii Absolutní vítěz. V roce 2010 získal v anketě ANNO 2009 Zvláštní cenu televize Nova.

Vyznamenání

Dne 3. května 1977 byl Karlu Gottovi propůjčen titul zasloužilý umělec a 30. dubna 1985 titul národní umělec. Bylo to vůbec poprvé, co toto nejvyšší umělecké ocenění získal zpěvák populární hudby. Dne 28. října 2009 obdržel od prezidenta Václava Klause Medaili za zásluhy I. stupně. Městská část Praha 5 mu udělila 28. října 2009 ve vile Portheimka Záslužnou medaili za přínos městu. 2. listopadu 2009 se stal také čestným občanem rodného města Plzně a hejtmankou Miladou Emmerovou byl uveden do Dvorany slávy Plzeňského kraje. V dubnu 2011 mu udělila Asociace českých rusistů pamětní Medaili Josefa Jungmanna za propagaci česko-ruských vztahů. 12. června 2011 převzal v Moskvě Řád Jurije Gagarina. V anketě Gentleman PRO 2011 se umístil na 3. místě.

 

Uložit


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here