Pravda a pověry o úplňku

0
3282

Staré národy měly zřejmě pravdu. On nás ten úplněk opravdu ovlivňuje. Vědci sice měli dlouho ony řeči o negativním vlivu úplňku na člověka za pověry, nyní ale zjistili, že je na tom kus pravdy. Ať chcete nebo ne, měsíční fáze mají vliv na naše životy. Zveřejnil to i italský deník Corriere della Sera. Podle starých legend obcházejí za nocí, kdy je Měsíc v úplňku, také upíři a vlkodlaci. Podle posledních výzkumů jsme ovlivněni úplňkem, a spíme méně a hůře, když je Měsíc prostě největší. Ve svém výzkumu Michael Smith ze švédské Göteborgské univerzity sledoval spánek a mozkovou aktivitu u 47 dospělých osob. Výsledky potvrdily, že úplněk nám zkracuje dobu spánku asi o 20 minut a způsobuje, že hůře usínáme.

 

Výzkumy a studie

Získané údaje se také shodují s výsledky švýcarské studie. Podle té také za úplňku potřebujeme nejméně o 5 minut více na své usínání a především se nám zkrátí o 30 % fáze hlubokého spánku. Za úplňku se snižuje úroveň hormonu melatoninu s klíčovou rolí při řízení rytmu spánku a bdění. Účastnící studie spali špatně. V obou výzkumech byly sledované osoby pro jistotu umístěny v pokojích bez oken tak, aby účinek úplňku nebyl přičítán na vrub většímu světlu, které proniká zvenčí a narušuje spánek. V době úplňku je mozková kůra citlivější u obou pohlaví. Muži mají větší problémy s usínáním a také délka spánku je u nich o něco kratší. Fungují tedy známé biologické hodiny usměrňované měsíčními fázemi. Jejich mechanismy ale dosud nejsou prozkoumány.

Nevysvětlitelné avšak prokazatelné

Nikdo nedokázal vysvětlit vliv úplňku na spánek. Pokud to ale nedokážeme vysvětlit, ještě to neznamená, že tento jev neexistuje. Studie o tom dobře svědčí. To také uvádí Lino Nobili z Centra pro diagnostiku a léčbu poruch spánku milánské kliniky Niguarda. Měsíční fáze ovlivňují naše životy. A jako důkaz stačí ženský menstruační cyklus. Podle Christiana Cajochena z univerzity v Basileji, který je autorem první studie, je rytmus odpovídající měsíčním fázím c největší pravděpodobností dědictvím z dávných dob. Lidé měli lehčí spánek za úplňku, protože za jeho světla byli mnohem více ohroženi divokými zvířaty.

Pátrání v historii

Původ jevu může být i mnohem starší, a to z dob dinosaurů a vývoje prvních savců. Žili hlavně v noci a byli nejaktivnější za světla úplňku. Ve dne se skrývali před velkými plazy. Některá zvířata mají i dnes rytmus reprodukce ovládaný Měsícem. Jak říká Christian Cajochen, lehká redukce lidského spánku je zřejmě dědictvím z dávných časů, kdy se i lidé museli množit za úplňku. Jaký je lunární synchronizátor, který pociťujeme? Máme totiž receptory rozlišující svit Měsíce od svitu Slunce, jsme citliví na gravitační působení Měsíce, jako kdybychom měli uvnitř jakési vnitřní moře. Zatím je ale velmi obtížné to potvrdit.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here