Pořádně se připravte na rozhovor o zvýšení mzdy

0
2673

Tento velmi obávaný rozhovor často odkládáme až příliš dlouho. Je třeba zjistit, kdy je správný čas na to, říci si o více peněz v našem zaměstnání. Pokud si za svojí prací stojíte a dobře ji vykonáváte, je to kdykoliv. Jen je třeba se na to pořádně připravit. Kdo se nezeptá, tomu plat jen těžko zvednou. Pokud ale víte, že se u vás v zaměstnání zvýšení platu nedočkáte, a že vás raději vymění za jiného pracovníka, je nejvyšší čas odejít. Mnoho zaměstnavatelů má totiž pocit, že své zaměstnance přeplácí minimální mzdou a diví se, že nestojí za nic.

Statistiky

Více než ½ Čechů není spokojena se svou mzdou. Odvahu říct si o vyšší plat má jen 1/3. Málokdy je ale snaha o zvýšení platu úspěšná. Agentura STEM/MARK zjišťovala tento stav pro společnost Home Credit. Při dotazu na zvýšení platu se držte základních pravidel. Pokud za to stojíte a váš zaměstnavatel ví, že dobrý zaměstnanec se dnes hledá těžko, další měsíc máte na účtu něco navíc.

O kolik?

Zůstaňte v realitě, největší šanci na úspěch máte při žádosti o zvýšení o 5 až 10 %. Pokud vám firma není schopna v tu dobu přidat, nebojte se říct si o jiné benefity. Něco, co by se vám hodilo, jako předplacení kurzu cizího jazyka, dovolená navíc, stravenky, nebo předplacené volnočasové aktivity. Pokud se cítíte podhodnoceni a nevidíte šanci na zlepšení, začněte se poohlížet po jiné práci.

Správný čas na rozhovor

Nečekejte na to, až vám zaměstnavatel navrhne sám vyšší plat, to se asi nedočkáte. Prvním krokem k úspěchu je správné načasování. Rozhovor o zvýšení platu je vážné téma, proto jej neotvírejte během neformální diskuse u kopírky, na chodbě nebo třeba ve výtahu. Schůzku s ředitelem si v tomto případě naplánujte a dohodněte dopředu. Ideálně na podzim při kalkulaci s rozpočtem pro další rok. Je třeba být v pohodě, aby vás nikdo nemohl rušit. Nevhodné jsou pátky, pondělky, čas oběda i pozdní odpoledne. Jestliže firma stagnuje nebo prochází krizí, rozhovor raději odložte. Ideální je doba, kdy vám vyšel projekt, a byli jste úspěšní. Pak to neodkládejte.

Připravte si argumenty

Na rozhovor je třeba se připravit. Je třeba umět zdůvodnit, proč si zasloužíte vyšší plat. Vysvětlete, co do společnosti přinášíte. Třeba jste si rozšířili kvalifikaci, prošli jste školením nebo jste se naučili pracovat v novém programu. Důvodem ke zvýšení platu je i větší objem práce, vaše zodpovědnost a zaškolování nových kolegů. Nejsilnější argument si vždy nechte na závěr, aby nezapadl během rozhovoru. Mějte připraveno i to, co jste ochotni dělat v práci navíc. Nebraňte se novým nabídkám a vyzkoušejte si i jinou práci. Rozšíříte si schopnosti a budete blíž k povýšení, je-li to možné. Pořádně si promyslete, zda za zvýšení platu zvětšení objemu práce ještě vůbec stojí. Volný čas je někdy víc než peníze. Nezmiňujte sociální situaci a nesrovnávejte se s kolegy. Odchodem z firmy argumentujte jen tehdy, pokud jste na to připraveni a máte něco v záloze, ať nezůstanete na dlažbě.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here