Jak si snížit daňový základ

0
3010

Do nákladů si můžete napsat životní pojištění i úroky z hypotéky. Je ale i pár způsobů, o kterých se moc často nemluví. Přinášíme vám několik legálních způsobů, díky kterým si můžete z daní odečíst stovky až tisíce korun. Jste podnikatel a hledáte úspory? Záleží i na tom v čem podnikáte a co si dopřejete. Uznatelnost daňových nákladů posuzuje finanční úřad. Vždy se poraďte s účetním nebo daňovým poradcem, ať vše objektivně zhodnotí a poradí vám, co vám asi projde a co už je opravdu moc okaté. Finanční úřad vám v rozumné míře uzná i následující úkony.

Bonusy, služby a rozmazlování

Přesně sem by se dal zařadit kadeřník, kosmetika, masáže, fitness centrum či lázně. Pokud máte fyzicky náročnou práci nebo během práce jen sedíte, občas si dopřejete uvedené příjemné služby. Finanční úřad uzná náklady na masáže, lázně i permanentku do fitness centra. Pracovníci ostrahy si mohou do nákladů dokonce zapsat i osobního trenéra v posilovně. Herci, zpěváci, moderátoři i tiskoví mluvčí si zase mohou odečíst náklady za kadeřníka nebo kosmetičku, protože musí při práci vždy perfektně vypadat.

Vzdělávání a jazykové kurzy

Pokud vykonáváte práci překladatelů či tlumočníků, náklady na jazykové kurzy si do nákladů dáte snadno. To může ale udělat i prodavačka v malém krámku umístěném v centru města, protože se ve své práci potkává s cizinci. Jazykové kurzy nebo pobyty si může dát do nákladů i mezinárodní dopravce nebo společnost obchodující se zahraničními partnery.

Pracovní oděv všeho druhu

Pracovním oděvem může být třeba i oblek, košile a kostýmek. Ty potřebují k výkonu práce obchodní zástupci, realitní makléři, pojišťovací agenti, finanční poradci a všichni, co v rámci zaměstnání často jednají s lidmi. Do nákladů si můžete zapsat i společenské boty, kalhoty, košile a saka. Všeho s mírou. Stačí jeden oblek místo tří v hodnotě 20 000 korun měsíčně, jinak vám to finanční úřad neuzná.

Náklady na občerstvení a přístroje

Za uznatelný náklad se pokládá i lednička, kávovar, rychlovarná konvice a mikrovlnka. Pokud v sídle společnosti přijímáte obchodní partnery nebo máte na pracovišti zaměstnance, není v tom žádná problém. Do nákladů si můžete dát po dohodě i obědy v restauraci, pokud se s majitelem podniku domluvíte na vystavování faktur například za pronájem soukromého salonku.

Dárcovství krve a kostní dřeně

Do nákladů si můžete zapsat i darování krve a kostní dřeně. Za darování krve jde o 2 000 korun a 20 000 korun za darování kostní dřeně lze v současné době odečíst ze základu daně. Do budoucna se uznatelný náklad za darování krve se má do budoucna zvýšit na 3 000 korun a za zápis do registru dárců kostní dřeně bude státem uznáno dokonce 8 000 korun.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here