Jak být jedničkou na pracovním pohovoru

0
1971

Pracovní pohovor je pro nás velmi často stresující a cloumá s námi nervozita. Pohovor se neúprosně blíží a my ve dne v noci přemýšlíme, co všechno ještě máme udělat, abychom na něm tentokrát uspěli. Aby nás otázky personálních zaměstnanců a majitelů společností nezaskočily a nevyvedly příliš z míry, je třeba se držet jednoduchých pravidel.

Štěstí přeje připraveným

Pokud se tedy ucházíte o nové místo, o které máte tentokrát opravdu zájem, ale stále jste silně vystresovaní, pravděpodobně na něj nejste dostatečně připraveni. Neponechávejte tedy rozhodně nic náhodě. Dobrá příprava je nezapomenout na všechny detaily. Jen tak uděláte ten nejlepší dojem, na který neexistuje opravný termín.

Upravený vzhled

Vzhled je to první, čeho si na vás na pohovoru všimnou. Proplujte vanou či sprchou a věnujte patřičnou pozornost svému vzhledu. V den před pohovorem prostě svou koupelnu opustíte o něco později, než obvykle. Umyté a upravené vlasy, kvalitní sestřih, příjemná nevtíravá vůně a dokonalý outfit. Hlavně to ale nepřekombinujte.

Šaty dělají člověka

Zvolte něco konzervativního, dámy klasický kostým a pánové vyjdou v obleku. Zapomeňte na výstřihy, krátké sukně a pánové na křiklavé barvy košile. Umírněné barvy a jeden výraznější detail, který vynikne, ať nevypadáte jako šedá myš. Kvalitní dámská kabelka či pánská taška a zejména kvalitní boty. Člověk se totiž pozná podle bot a ty vás reprezentují víc, než si myslíte. Pokud zaujmete na první pohled, rádi si personalisté i majitelé společností poslechnou i to, co se ve vás skrývá. Budete mít možnost předvést svoje schopnosti.

Informujte se předem a začněte googlit

Zjistěte si předem informace o společnosti, do které na pohovor jdete. Nejde jen o zjištění adresy a správných dveří. Zjistěte si základní informace o společnosti. Musíte vědět, kdo je jejím majitelem, čím se společnost zabývá, jaké jsou její úspěchy za celou dobu působení a zejména v posledních letech. Snažte se také zjistit, kam společnost směřuje a jaké jsou její cíle.

Umění rychlé reakce

Mějte připravené odpovědi na nejčastěji kladené otázky. Na pracovním pohovoru s největší pravděpodobností budete doslova pod palbou neustálých otázek, na které musíte pružně reagovat a pohotově odpovědět. Buďte připraveni alespoň na ty nejběžnější. To, co budete říkat, musí korespondovat s životopisem, který jste do společnosti zaslali.

Buďte vtipní a improvizujte

Pokud ihned nevíte odpověď, buďte vtipní, ale se vkusem. Žádné oplzlé vtípky, které si dovolíte mezi známými a kamarády. Snažte se hlavně zareagovat a nepropadejte trapnému mlčení. Je třeba nepropadat panice a zapojit umění improvizace. Pohrajte si také se svou mimikou. Je dobré vědět, jak se u svých výrazů tváříte. Trénujte před zrcadlem.

Když jste v úzkých, pokládejte otázky

Mějte připravené otázky, budou se vám hodit, pokud budete v úzkých a nebudete přesně vědět, jak máte odpovědět. Projevený zájem o společnost vzbuzuje pozornost. Pochvalte klady a úspěchy společnosti, ale nebuďte vtíraví. S dodržením těchto zásad uspějete mnohem snáz.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here