OPTIMISTA – REALISTA – KOMUNISTA – KAPITALISTA – ….. a jejich pohled na věc

0
4738

 

Optimista

Optimismus představuje velmi pozitivní pohled na život s neustálou snahou vidět všechno z té lepší stránky. Opakem tohoto optimismu je pesimismus, který značí zcela opačný úhel pohledu. Je to přesně ten, co vidí sklenici poloplnou, nikoliv poloprázdnou, jak ji vidí pesimista. Optimista je přesně ten muž, který nechá dál v klidu běžet motor svého auta, zatímco jeho žena momentálně nakupuje v obchodním domě.

Realista

Realista je někdo mezi pesimistou a optimistou. Vždy se snaží vše hodnotit věcně a objektivně, podle dané skutečnosti. Věcně uvažující a jednající člověk je stoupencem realizmu. Realista se výhradně zaměřuje na to, na co si prostě může sáhnout a je nějakým způsobem měřitelné či viditelné. Rád se učí všemu, co v životě využije, je praktický, má dobrý odhad a má analytické myšlení. Pro posílení realistické stránky sáhne po konstruktivním myšlení nebo praktických dovednostech. Realista se podívá na sklenku s vodou a řekne: Ano, to je sklenice.

Kapitalista

Kapitalismus je ekonomický systém, v němž jsou výrobní prostředky v soukromém vlastnictví a provozovány jsou v prostředí tržní ekonomiky za účelem dosažení zisku. Kapitalista prostě kouká na všem vydělat a většinou to umí. Kapitalista se podívá na sklenku s vodou a řekne: Když dám vodu do láhve a dám jí nový obal, mohu na tom vydělat.

Pesimista

Pesimista je člověk, který je tak trochu škarohlíd, všechno vidí příliš černě, domnívá se, že všechno bude do budoucna jenom horší a nic v životě nevnímá zcela pozitivně. Opakem pesimismu je optimismus, což značí úplně opačný náhled na život. Pesimista je optimista s životní zkušeností a praxí. Je to přesně ten, co vidí sklenici poloprázdnou, nikoliv poloplnou, jak ji vidí naopak optimista.

Komunista

Komunista je osoba vyznávající myšlenky komunismu. Komunismus je politická ideologie požadující společné vlastnictví a zároveň odmítající třídní rozdíly mezi lidmi. Její zastánci se označují jako komunisté. Dále se tak označuje také uspořádání společnosti, jehož dosažení komunisté prosazují komunistický a politický režim států, které jsou ovládaného komunistickými stranami. Komunista, který vidí sklenku s vodou se na ni podívá a řekne: Tento drink patří všem ve stejném množství.

Konspirátor

Spiknutí nebo konspirace je tajné spolčení spojené obvykle s politickým a ekonomickým cílem. Tento cíl bývá zpravidla nezákonný, ale v očích spiklenců a účastníků spiknutí nemusí být nutně nemorální, například pokud je cílem spiknutí odstranit nelegitimní vládu. Za spiknutí nejsou považovány tajné organizace působící pod oficiální záštitou státu, jako je například rozvědka. Konspirátor se podívá na sklenku s vodou a řekne: Vláda vodu fluoriduje pro účel kontroly.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here