Avokádo jako afrodiziakum

0
3511

Avokádo neboli Hruškovec přelahodný, latinsky Persea americana má jemně oříškovou příchuť. Nezralé avokádo je velmi hořké. Pro konzumaci avokádo omyjte a rozřízněte na polovinu, vyjměte pecku a obsah vydlabejte lžící. Dužinu lze pokrájet na menší kousky nebo ji rozmačkat vidličkou. Důležité je dužinu ihned po vyjmutí ze slupky rychle pokapat citrónovou šťávou, aby vám nezhnědla a také neztratila své cenné látky.

Výživné avokádo

Avokádo je bohaté na proteiny, vitaminy A, B1, B2, B6, C a E a má dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod také obsahuje hodně lecitinu snižujícího hladinu cholesterolu a zlepšujícího naši paměť. V avokádu je až 30 % tuků, které jsou z většiny zastoupeny ve formě zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Doporučuje se osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému.

Historie a původ

Nejstarší nalezená semena tehdy divokých avokád jsou stará asi 7 000 let. Asi 2 500 let jsou podobná těm, které známe dnes. První jejich používání můžeme zaznamenat v roce 291 před n. l. v Mexiku. Aztékové je používali jako afrodiziakum. Plody divokého avokáda totiž rostou v páru a připomínají varlata. O rozšíření avokáda do světa se postarali v 17. století křesťanští kolonizátoři. Avokádo upravuje i hladinu inzulínu a pomáhá při boji s nadváhou. Tradičně se ale dodnes považuje a hojně používá i jako afrodisiakum. V domácí kosmetice se využívá při péči o kůži a vlasy.

Afrodiziaka jako vděčné téma

Lidstvo se o ně zajímá od nepaměti. Najdeme o nich zmínku v širokém spektru literatury od milostných románů až po Bibli. Název je spojovaný s řeckou bohyní lásky Afrodité a vzbuzuje zvědavost v každém z nás. Afrodiziakum je termín používaný pro prostředek stimulující lidský chtíč. Dříve byl vnímán spíše jako lék při potížích v manželském soužití. Národní kuchyně, které jsou nejvíce zaměřené na afrodiziaka, najdeme ve Středomoří, najdeme je v řeckých i francouzských jídlech. Láska prochází žaludkem a o avokádu to platí dvojnásob. Avokádo bylo favoritem francouzského krále Ludvíka XIV. Ten dokonce přísahal na jeho skvělé afrodiziakální účinky. U starých Aztéků bylo bráno jako jeden z mnoha plodů lásky, dokonce jej tehdy měli za tak silné afrodiziakum, že při jeho sklizni nepouštěli z domu mladé ženy, aby náhodou nepřišly k úhoně. Vysoké množství vitaminu A a E je vnímáno jako zlepšující plodnost.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here