Vyjednáváme sami se sebou a se svými výmluvami

0
1598

Často vedeme vyjednávací bitvu sami se sebou a se svým druhým já, a nezřídka ji také prohrajeme. Dnes nepůjdu cvičit, protože jsem unavený. Nakoupit půjdu až zítra, protože se na to dnes necítím a svou dietu začnu hned od pondělí. Pokud chcete být ve většině činností lidského snažení velmi úspěšní, svůj prostor pro úlevy musíte zmenšit na úplné minimum. Bez práce nejsou koláče. To ale tak docela neplatí, časem se to může změnit. Umíte-li máknout a zajistit si pasivní příjem, pak už musíte jen obezřetně spravovat své bohatství. I tak to ale bez činnosti a akce nejde.

Jak je to s těmi koláči a úspěchem

Když chcete peníze, musíte pracovat, chcete-li mít úspěch, musíte zkoušet onu činnost třeba do zblbnutí, chcete-li být vynikajícím sportovcem, musíte prostě denně trénovat. Tvrdě, pravidelně a neúprosně, jinak to nejde. Ležení na gauči ještě nikoho neproslavilo, ani nedostalo na stupně vítězů. Neznamená to, že každý má stejný cíl. Někomu stačí pole s bramborami a někomu nestačí procestovat celý svět. Pokud vás mají všichni za idiota, že je vám dobře v létě na chalupě a baví vás dějepis a slovní úlohy, je to jejich problém. Nic nelze oddělit od běžného chodu všedního dne i života samotného. Pokud to s vybranou činností myslíte vážně, tak svůj výběr musíte včlenit, absorbovat a plynule zařadit do každého jednoho dne vašeho života. Do každé hodiny i do každé minuty.

Čas na práci, čas na zábavu

Ať děláte, co děláte, je třeba precizně pracovat, ale také relaxovat. Je to jediný způsob, jak se nezničit. Syndrom vyhoření číhá na každém rohu. Stačí se rozhlédnout po ránu v MHD. Tolik ztrhaných a vyhaslých tváří na jednou vám dokáže vzít i vítr z plachet. Vás to ale musí motivovat. Chtějte být jiní a být na tom jinak. Po tréninku v posilovně je tedy třeba odpočinek, aby vynaložené úsilí nepřišlo nazmar. To samé nastává tehdy, když sedíte celý den u PC. Musíte udělat všechno proto, aby se poničeným svalům tvrdým tréninkem, anebo těm ochablým po dlouhém sezení, dostalo vše potřebné včas, pravidelně a v dostatečné míře. Cvičíte-li, je třeba strečink a relax. Sedíte-li, je třeba pohyb a nějaká fyzická činnost. Vše musí být v rovnováze.

Neplýtvejte energií a nenechte se strhat

Dávejte pozor, abyste neplýtvali energií zbytečně, a dělejte pouze to, co bude směřovat k vašemu prospěchu a růstu. Den po dni plňte malé úkoly tvořící velký cíl. Ať děláte, co děláte, dbejte na dobré palivo a příjem bílkovin, sacharidů a zdravých tuků, úměrně k vaší činnosti. Přidávejte si postupně závaží, jak na činkách, tak v pomyslných úkolech v práci. Posunujte si sami svou laťku o něco výše a soustřeďte se. Nikdy ale nezapomínejte na to, že nejde jen o výkon, ale o to, aby vám činnost přinášela radost. Mějte na paměti, že zatímco se vám z nějakého zástupného důvodu a výmluvám nechce, váš pomyslný soupeř a konkurent stále jede dál. Neplýtvá svou energií zpětným sjížděním z kopce. Přes veškeré snažení se naopak ani nenechte strhat či otrávit. Dokážete-li vypnout a odpočívat, budete mít dostatek energie a dvojnásobný výkon při vaší vybrané činnosti.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here