Nejluxusnější doutníky světa

0
3668

Doutníky odjakživa patří k symbolům mužství, bohatství, luxusu, ale i životních zkušeností. Mezi nejvášnivější vyznavače skvělých doutníků patřili bankéři, úspěšní obchodníci a hlavy zločineckých gangů. Odvíjelo se to zejména od jejich ceny, která se ale za poslední století propadla a doutník se stal dostupnou komoditou téměř pro všechny. Levný doutník se ale svou kvalitou nikdy nevyrovná tomu drahému. Nejluxusnější doutníky mají skvělou chuť a prodává je zejména jejich příběh. Tyto atributy sebou nesou zejména doutníky Cohiba Behike BHK. Značka se objevila na trhu poprvé v roce 1968. Pro výrobu svých doutníků využívá tabák pěstovaný pouze několika vybranými farmami, které jsou v oblasti Vuelta Abajo.

Cohiba Behike BHK

Tyto doutníky jsou nejlépe hodnocené v doutníkové velmoci, tedy na Kubě, ale jsou brány jako jedinečné po celém světě. Nejlepší doutníky BHK jsou vyráběny od roku 2010 ve 3 velikostech. Největší a zároveň nejdražší jsou baleny do speciálního humidoru vyrobeného z cedrového dřeva, potaženého žraločí kůží a navíc ještě vybaveného speciální větrací technikou zamezující vysušování doutníků. V krabici je 40 ks a vyrobeno bylo pouze 100 exklusivních krabic. Kompletní balení za 18 860 dolarů, tedy 425 000 korun není pro každého. Na exklusivitě doutníků má Nora Fernandezová, která vyrobila všech 4 000 ks doutníků velký podíl práce. Podílela se i na jejich přípravě, výběru směsi tabákových listů s názvem medio tiempo, ze kterých jsou tyto doutníky vyráběny. Zatím si nikdo doutník nezapálil a čekají na svého majitele.

Gurkha His Majesty’s Reserve

Jedinečnou a velmi ceněnou chuť považovanou za královnu všech doutníků mají doutníky Gurkha His Majesty’s Reserve. Jsou vyráběny ze směsi tabáků celého světa pečlivě vybraných desítkami odborníků ze společnosti Cigar Group Company. Jde o vrcholné umělecké dílo. Na rozdíl od ostatních výrobců se výrobci Gurkha His Majesty’s Reserve vůbec nijak netají složením tabáku. Výrobní postup doutníků je totiž tak jedinečný, že nemůže být nijak zkopírován. Tabák se nechá dozrát minimálně 5 let, často i více. Doutník pak má zajímavou smetanovou chuť. Po vyzrání jsou tabákové listy baleny školenými dělníky, kteří se maximálně věnují přípravě každého doutníku a tím jsou zpracovávány do nejvyšší kvality. Po zabalení se doutníky nechávají opět uzrát a dojde k dokonalému promísení jednotlivých použitých tabákových směsí v doutníku. Krabice doutníků stojí přes 30 000 dolarů, tedy asi 550 000 korun a ročně je jich 50 ks na trhu. Obalový list doutníku je starý 20 let a tabáková směs, kterou chrání, nejméně 14 let. Krabice je doplněna o láhev koňaku Ludvík XIII, který byl dříve dostupný jen vybrané francouzské šlechtě.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here