8. 10. Velká pardubická

0
1940

Velká pardubická je zcela jistě nejtěžší dostih kontinentální Evropy a koná se každou druhou říjnovou neděli na dostihovém závodišti v Pardubicích. Letos toto datum připadá na 8. října. Dráha měří 6 900 metrů a má 31 překážek. Závodit mohou koně staří 6 let a starší koně. Poprvé se závod běžel v roce 1874. Již v roce 1874 se na start Velké pardubické postavilo celkem 14 koní, včetně šestiletého hnědáka Fantoma, který se v sedle s jeho žokejem Georgem Sayersem zapsal do koňmi provoněné historie jako úplně první vítěz tohoto slavného dostihu. Rekordmany jsou 4x pasovaný vítěz, kůň Železník, a mezi žokeji samozřejmě Josef Váňa, který vyhrál celkem 8x a je opravdovým vítězem pro nás pro všechny.

Kvalifikace našich koní

Aby se kůň českých a slovenských majitelů mohl kvalifikovat do Velké pardubické s Českou pojišťovnou, musí nejprve zcela bez chyby, tedy bez pádu a vybočení, absolvovat alespoň jeden kvalifikační dostih. Navíc musí také splňovat i věkový limit. Velká pardubická s Českou pojišťovnou, která je vypsaná pro šestileté a starší koně je velkou událostí. Kvalifikační dostihy ale mohou běhat i pětiletí koně. Ale u těchto koní se pak i v případě bezchybného výkonu, tato Velká pardubická s Českou pojišťovnou bohužel netýká a musí si alespoň rok na svůj závod počkat.

Kvalifikace zahraničních koní

Koně zahraničních majitelů pak musí absolvovat bez pádu a vybočení také alespoň jeden dostih steeplechase nebo cross country v délce nejméně 4 800 metrů. Vítěz předchozího ročníku závodu Velké pardubické s Českou pojišťovnou má také právo startovat zcela bez kvalifikace. Uzávěrka přihlášek byla už v květnu, dodatečná přihláška byla ukončena v září a koncem září se vždy také oznamuje seznam kvalifikovaných koní pro 127. Velkou pardubickou, které se postaví na start. V různých publikacích se uvádí, že Velká pardubická je nejtěžším překážkovým dostihem kontinentu. V určitém slova smyslu tomu tak určitě je.

Velká pardubická steeplechase

V každém případě jde o dostih s velmi dlouhou tradicí.  Má svá specifika a kouzlo. Je vrcholem pro české jezdce, kteří sní o vítězství a o účasti v tomto závodě. V každém případě jde o společenskou a sportovní událost s nejdelší tradicí u nás. Velká pardubická se sice běžela v roce 1874, ale už několik desítek let předtím se právě v Pardubicích a přilehlých lokalitách konaly dostihy. Pardubice znal od prvopočátku celý dostihový svět. Ve Střední Evropě působila celá řada trenérů a žokejů původem z kolébky turfu, z Anglie. Dostihová dráha byla založena v roce 1856 a dnešní podobu má závodiště již od prvních poválečných let. Po skončení druhé světové na některých pozemcích bylo zřízeno vojenské letiště a jiné zabrala armáda.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here