7. 10. 1847 narozen Emil Holub, cestovatel a přírodovědec – 170. výročí narození

0
2365

Dne 7. října 1847 byl narozen Emil Holub v Holicích v rodině městského lékaře. Slavíme tedy jeho 170. výročí narození. Již jako malý žák chtěl být cestovatelem, shromažďoval nerosty, rostliny i hmyz. Studoval německé gymnázium v Praze a později v Žatci. Pak na otcovo přání studoval lékařství, ačkoliv on sám chtěl studovat přírodní vědy nebo archeologii. V roce 1872 po promoci medicíny na Karlově Univerzitě odjel poprvé do Afriky. Nejprve pracoval 8 měsíců v Jižní Africe jako lékař, aby si vydělal peníze na cestu do vnitrozemí. Pak se vydal na svou zkušební výpravu, aby si otestoval svou výstroj a zejména i způsob komunikace s domorodci. Sbíral své první zkušenosti a z cesty posílal do vlasti svou první přírodovědnou sbírku, stejně jako pak z druhé výpravy, přivezl domů etnografický materiál. Na svou třetí, snad nejvýznamnější cestu se vydal roku 1875, zamířil až k řece Zambezi k Viktoriiným vodopádům a celkově trvala 1 rok a 8 měsíců. . Napsal a vydal i první knižní popis Viktoriiných vodopádů, vydaný v té době anglicky v Grahamstownu roku 1879.

Návrat z cest

Po návratu do Prahy z první výpravy pořádal spolu s Náprstkem přednášky po Evropě, publikoval knihu o své cestě a těšil se pověsti celosvětově významného vědce. Přesto se vypravil v listopadu roku 1883 i se svou osmnáctiletou manželkou na odvážně naplánovanou cestu, která měla vést přes celý africký kontinent od Kapského města až po Egypt. V létě roku 1886 musela být severně od Zambezi předčasně ukončena právě po boji s Mašakulumby. Holub přišel o většinu vybavení, zásob i sbírek. Po návratu z Afriky uspořádal opět řadu přednášek a velkolepou výstavu ve Vídni v roce 1891 i v Praze roku 1892. Své bohaté sbírky obsahující na 13 000 exemplářů pak nabídl Národnímu muzeu v Praze, ale tehdy byl odmítnut. Obrozenci zaslepeni svou národní identitou, se tehdy uzavřeli před celým světem a budovali svou falešnou vizi Národního muzea. Holub věnoval své sbírky jiným muzeím a zbytek rozdal školám, ve kterých vždy přednášel. Stejně dopadaly archeologické a ostatní sbírky, které ani nebyly českého původu. Část sbírky se ale podařilo zachovat.

MUDr. Emil Holub

Známý přírodovědec, cestovatel a autor cestopisů, český lékař, cestovatel, kartograf a etnograf v Africe, pak zemřel 21. února 1902 ve Vídni v Rakousku jako chudý a nemocný člověk po dlouho trvajících komplikacích s malárií a jinými nemocemi z Afriky. Až po smrti tohoto objevitele nitra Afriky a velkých hodnot lidského života, si na něj lidé vzpomněli a vystrojili mu královský pohřeb a je pohřben ve Vídni. Tento africký cestovatel, lékař, vědec, velký badatel a známý spisovatel, se neopomenutelně zapsal do našich dějin. Nejslavnější holický rodák publikoval mnoho dokumentů, přispíval do novin a časopisů, dával stovky lekcí. Jeho bohaté etnografické a přírodovědné sbírky jsou nyní v Náprstkově muzeu, Národním muzeu v Praze a v Památníku Dr. Emila Holuba v Holicích. Autor četných vědeckých pojednání a cestopisů, z nichž je asi nejznámější Sedm let v jižní Africe, nebo také Druhá cesta do jižní Afriky – Z Kapského města do země Mašukulumbů. Byla po něm pojmenována i jedna z místních ulic, ve které stojí cestovatelův pomník a Památník Dr. Emila Holuba – Africké muzeum. Je čestným občanem města Holic od roku 1880.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here