14. 12. Den, kdy Nor Roald Amundsen dobyl jižní pól

0
2541

Známý norský polární badatel Roald Amundsen doplul na počátku roku 1911 až ke břehům Antarktidy. Zde dlouho přečkával tuhou zimu. Dne 14. října, tedy na počátku léta na jižní polokouli, se Roald Amundsen a jeho 4 společníci vydávají na saních tažených psy k jižnímu pólu. Pak 2 měsíce na to, dne 14. prosince 1911 stanul jako první člověk na zemi na jižním pólu. V té době byl ale velmi kritizován za to, jakým způsobem cíle dosáhl. Během cesty totiž zabíjel své tažné psy, kteří mu pak posloužili jako žrádlo pro psy zbývající.

Roald Amundsen

Od zcela prvního dobytí jižního pólu uplynulo již neuvěřitelných 106 let. Tento významný historický okamžik si pro sebe tvrdě získala právě výprava norského polárníka Roalda Amundsena, který o 10 let později stanul jako prokazatelně první i na severním pólu. Norská výprava vztyčila na pólu svou vlajku. Právě o jižní točnu usilovala v roce 1911 i s nimi soupeřící britská výprava. Svého cíle však dosáhla až o měsíc později. Amundsenova expedice ale nebyla zcela první, která chtěla dosáhnout jižního pólu. Již v roce 1908 se na něj pokoušela skrze velké úsilí dostat také britská výprava polárníka Roberta Falcona Scotta. Od konečného cíle ji dělilo asi 150 km a nikdy jej kvůli opravdu špatnému počasí nedosáhla.

Zápas mezi norskou a britskou expedicí

O 3 roky později celý svět velmi bedlivě sledoval onen pomyslný zápas mezi norskou a britskou expedicí. Obě tyto expedice zvolily jako výchozí bod právě oblast Rossova moře, což je nejjižnější část Tichého oceánu. Právě z tohoto ledovce je cesta na jižní točnu jedna z těch nejkratších. Cesta, na kterou svorně oba týmy vyrazily v říjnu 1911, byla ale v té době opravdu velmi náročná. Zatímco norská výprava měla před sebou vytyčený jediný cíl, což bylo dosáhnout jižního pólu, britská výprava svou dalekou cestu zasvětila současně i vědeckému výzkumu. A právě proto dorazila až o měsíc později po Roaldu Amundsenovi. Norskému týmu celkově tato cesta dlouhá přes 3 000 km zabrala téměř 100 dní.

Nalezené deníku

Nor Roald Amundsen se mohl o 15 let později zasloužit taktéž o první prokazatelné dobytí severní točny. Naopak Scottova výprava na své těžké cestě z jižního pólu bohužel zemřela hladem, zimou a obrovským vyčerpáním kvůli mimořádně nepříznivému, mrazivému počasí. Téměř rok na to byl nalezen jejich tábor, a to i s deníkem, poslední Scottův zápis byl zaznamenán dne 12. března 1912. Dnes právě na tomto místě stojí stanice, která se váže k připomínce současně obou výprav.

Výzkumná stanice

Permanentně obydlená americká výzkumná stanice stojí 100 m od jižního pólu. Nese své jméno po obou dobyvatelích, Amundsen-Scott. Byla vybudovaná v roce 1956 a po roce 2000 byla kompletně modernizována. V období letních měsíců se počet výzkumníků pohybuje asi kolem 200 lidí. V období zimy je to pak asi 80 pracovníků. Vědci se zde převážně zabývají meteorologií, astrofyzikou a glaciologií, což je studium ledovců. Kolem jižního pólu jsou vztyčeny vlajky. Je zde i přistávací dráha pro letadla, která sem létají přes stanici McMurdo, mnoho kilometrů vzdálenou. Právě z ní se pak dále pokračuje na Nový Zéland.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here