20. 10. Vietnamský den žen

0
2143

Vietnamský den žen se slaví 20. října a jde o významným svátkem ve Vietnamu. Stejně tak jako po celém světě se tento uznávaný svátek mezinárodního dne žen slaví i ve Vietnamu. U nás se Mezinárodní den žen každoročně slaví 8. března a ve Vietnamu tak tedy tento svátek slaví hned 2 x do roka. Ve Vietnamu má totiž tento svátek oficiální datum 20. října. Vietnamci jej však slaví i 8. března, tak jako v mnoha jiných zemích. Vietnamský den žen se ve vietnamštině píše jako Ngày phụ nữ Việt Nam.

Svátek žen

Svátek žen se slaví jako upomínka výročí stávky švadlen v New Yorku v roce 1908. Mezinárodní den žen se po celém světě slaví již od roku 1975. Datum 8. březen je označováno jako den mezinárodní solidarity žen na celém světě za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj. Jiný kraj jiný mrav a tak se někde vyjadřuje k ženám spíše úcta a láska, jinde zase oslavují spíše ekonomické, politické nebo sociální úspěchy všech žen. Na předním místě v mnoha zemích ale stále zůstává zejména boj za rovná práva žen.

Jak se slaví ve Vietnamu

Jedním z hlavních symbolů jsou darované květiny. Organizované kulturní akce, které vyjadřují lásku a rovnoprávnost k ženám se pořádají po celém světě. Ve Vietnamu je tento svátek ale obzvlášť významný. Vietnam byl v historii často sužovaný válkami a chudobou, Významnou roli v bojích hráli právě ženy. Vietnamské ženy totiž bojovaly za svá práva a rovnoprávnost. V současné době sice byly takové názory a pohledy potlačeny, ale nikdy není nikde psáno, že se doba nemůže vrátit v plné síle.  V celé zemi se v tento den ve Vietnamu konají organizované kulturní akce. Ty vyjadřují lásku a rovnoprávnost k ženám a tím také inspirují další, zejména mladé ženy. Mnoho žen dostává v tento den květiny i dárky od svých přátel a od svých manželů.

20. října – Vietnamský den žen

Vietnam se v posledních letech opravdu dost změnil a tím se také změnilo i postavení vietnamských žen ve společnosti. Mimo slavené ekonomické či politické úspěchy žen jde současně i o oslavu lásky a krásy žen. Vietnam se i nadále výrazně mění. Vietnamský den žen ukazuje, jak za poslední roky byla rovnoprávnost mezi muži a ženami téměř vyrovnána. U žen se v poslední době výrazně změnil zejména přístup, umožnění vzdělávání a studia na vysokých školách a univerzitách právě pro ženy.

Spolek vietnamských žen, nyní Svaz vietnamských žen

Dne 20. 10. 1930 vznikl Spolek vietnamských žen, nyní Svaz vietnamských žen. Komunistická strana zvolila toto datum jako den vietnamských žen, zejména kvůli tradiční oslavě žen i kvůli dni založení Svazu. Společnosti a úřady na počest žen připravují speciální akce a činnosti. Ceny pro úspěšné, talentované, pracovité ženy nebo za šťastnou domácnost. Často jsou slevy v restauracích i v obchodech určeným ženám. Doma je zase samozřejmostí romantická večeře, kompletní příprava i mytí nádobí. Nejčastěji se dávají květiny, zejména růže, přáníčka a sladkosti.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here