11. února 1905 se narodil se Zdeněk Burian – malíř a ilustrátor dobrodružných knih

0
2860

Ilustrátor, malíř a výtvarný spolupracovník mnoha vědců na archeologických rekonstrukcí Zdeněk Michael František Burian se narodil 11. února 1905 v moravské Kopřivnici. Dětství strávil střídavě v rodném městě a ve Štramberku, kde to na počátku 20. století žilo velmi intenzivním výtvarným životem. Vystavoval zde i Alfons Mucha a tyto výstavy měly značný vliv na Zdeňkovu probouzející se malířskou iniciativu. Podobně silný inspirační zdroj s pravěkou tématikou lze hledat i v jeho dětských hrách probíhajících ve světoznámé jeskyni s názvem Šipka.

Zdeněk Michael František Burian

Zdeněk Michael František Burian byl český malíř a ilustrátor mnoha dobrodružných knih. Proslul zejména i svými paleontologickými rekonstrukcemi, které dělal společně s profesorem Josefem Augustou. Jeho výtvarného talentu si všimli už na základní škole. Již ve 14 letech byl na doporučení ilustrátora Jana Gotha a Maxe Švabinského přijat na Akademii výtvarných umění, a to hned do 2. ročníku. Na škole ale vydržel pouze necelé 2 roky a v 16. letech se začal živit jako ilustrátor. Ilustroval především dobrodružnou literaturu. První knihou bylo: Dobrodružství Davida Balfoura – od Stevensona.

Zdeněk Michael František Burian oceněný i opomíjený

Mezinárodního uznání se mu dostalo za rekonstrukce vymřelých zvířat a rostlin, kterým se často věnoval ve spolupráci s předními odborníky, kam patří třeba paleontolog Josef Augusta, antropolog Vojtěch Fetter a mnoho dalších. Byl ale značně opomíjen, protože tehdejšímu režimu se nelíbila jeho orientace na západní literaturu, jeho velmi aktivní působení v trampingu, ani velké sympatie projevované ke hnutí woodcraft.

Zdeněk Michael František Burian a dílo

Burianovo dílo je opravdu velmi rozsáhlé. Vytvořil asi 10 000 děl určených k reprodukci, ilustrace a obálky pro knihy i časopisy. Kromě toho vytvořil dnes již těžko zjistitelné množství děl v rámci tzv. volné tvorby, kam lze počítat nejrůznější rozměrné oleje i malé kresbičky věnované jeho obdivovatelům do památníčku a mnoho jednoduchých přípravných skic. Nebyl to však experimentátor, zdokonaloval takto jen svoji techniku a snažil se, aby jeho dílo bylo přístupné každému. Ilustroval česká vydání v počtu asi 500 knih a navrhl 600 knižních obálek. Jmenovat lze autory Jaroslava Foglara, Rudyarda Kiplinga, Jacka Londona, Karla Maye, Eduarda Štorcha a Julese Verna.

Paleontologická rekonstrukce

S paleontologem Josefem Augustou spolupracoval také na mnoha paleontologických rekonstrukcích pravěkých zvířat a mnoha prehistorických krajin. Známé jsou zejména jeho obrazy mnoha dinosaurů, mamutů i prvních pravěkých lidí. Přispěl k popularizaci této vědní disciplíny. Mimo to ale namaloval i další obrazy, zejména portréty osob a další obrazy, mnoho z nich je i z jeho vlastních cest po světě. Dnes je považován za jednoho z nejvýznamnějších ilustrátorů pravěku na celém světě. Jeho dílo je považováno ve své kategorii za nepřekonatelné. V jeho tradici pokračují další dva významní čeští ilustrátoři pravěku žijící dnes v zahraničí, v Kanadě a USA, Jan Sovák a Josef Moravec.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here