2. 2. Světový den mokřadů

0
1612

Dne 2. února je Světový den mokřadů, který se slaví od roku 1971 podle Ramsarské úmluvy. Oslavou tohoto dne si připomínáme datum přijetí Úmluvy o mokřadech majících mezinárodní význam – Ramsarská úmluva, uzavřená dne 2. února 1971 v íránském městě Ramsar na břehu Kaspického moře.

Světový den mokřadů

V tento den roku 1971 byla uzavřena v Ramsaru v Íránu Ramsarská úmluva. Jejím cílem je zejména ochránit mezinárodně významné močály. I v České republice máme několik ramsarských mokřadů. Jde zejména o Lednické rybníky, dál je to Podzemní Punkva anebo známé Třeboňské rybníky. Světový den mokřadů je mezinárodní významný den a slaví se každoročně dne 2. února.

Oslavy

Světový den mokřadů byl poprvé slaven v roce 1997 a od té doby sekretariát Ramsarské úmluvy poskytuje všem vládním agenturám, nevládním a ochranářským organizacím a společenským skupinám slavícím tento Světový den mokřadů podklady a materiály, k podpoře při provádění různých aktivit.

Konečným cílem je zvýšení povědomí široké veřejnosti o hodnotě a přínosech mokřadů a také velká podpora zachování i rozumného využívání všech mokřadů. Mezi aktivity patří pořádání různých seminářů, festivalů a oznámení o nově vyhlášených Ramsarských lokalitách. Na podporu jsou také vydávány novinové články, rozhlasové rozhovory, procházky v přírodě a také obnova mokřadů.

Mokřady jako budoucnost lidstva

Možná se vám to zdá přitažené za vlasy, ale budoucnost lidstva závisí na mokřadech. Mokřady čistí a doplňují naši zásobu vody, poskytují potravu, jako jsou třeba ryby nebo pěstované rýže, a ty nakrmí miliardy lidí. Mokřady jsou navíc jakousi přírodní houbou působící proti povodním a proti suchu.

Disponují velkou biologickou rozmanitostí a současně hrají důležitou roli jako velké úložiště uhlíku. Tyto přínosy mokřadů bohužel nejsou doposud nijak všeobecně známé a často je na tato území nahlíženo pouze jako na nevzhledné pustiny, které se vysouší, čímž narušujeme rovnováhu přírody. Od roku 1900 již zmizelo 64 % světových mokřadů, což je obrovské, alarmující číslo.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here