Objevujte svět: DRÁŽĎANY

0
1951

Drážďany jsou plné historických památek. Jsou nádherné a toto starobylé město Saska má například nezapomenutelnou vánoční atmosféru. Ochutnáte zde drážďanskou štolu i tradiční svařák, podíváte se na vánoční pyramidu vysokou 13 m a nádherně zdobenou vánoční jedli. Nenechte si ujít Festival štol, je to nádherná přehlídka pekařského a cukrářského umění lahodící oku i chuťovým buňkám. Technická univerzita v Drážďanech patří mezi 10 největších univerzit v Německu a studuje zde přes 35 000 studentů.

Lipsko, Sasko a Drážďany

Lipsko je pestré, veselé a otevřené novinkám. Dynamická univerzitní a veletržní metropole překypující životem, město knih, ale i Sebastiana Bacha na severozápadě Saska. Zábavní park BELANTIS, lipská ZOO, setkání Wave Gotik, nebo panometr, Openair-koncert zvaný Klassik airleben, mistrovství světa robotů, vodní radovánky všeho druhu na lipských jezerech i v kanoeparku, to vše jsou Drážďany. Zemské hlavní město Svobodného státu Sasko má více než 530 000 obyvatel. Sídlo zemské vlády, zemského sněmu a zemských úřadů. Drážďany leží jen několik desítek kilometrů od českých hranic a na obou březích řeky Labe.

Drážďany, město s úchvatnou architekturou

Město má úchvatnou architekturu. Za 2. světové války byla velká část města dost poničena bombardováním amerických a britských vojsk. Po válce byly ruiny historických budov rozebrány nebo vyhozeny do vzduchu. Nová výstavba centra začala ve 40. letech a některé památky se dočkaly znovuzrození až koncem 80. let nebo až na přelomu tisíciletí. Známá nákupní ulice s názvem Prager Straße byla znova vystavěna v dobách socialismu. Drážďany jsou kulturní, vzdělávací, politické a ekonomické centrum Německa i celé Evropy.

Historie Drážďan

Drážďany byly rybářskou osadou a pak obchodní křižovatkou na Labi od poloviny 12. století. Město bylo od 13. století sídlem Saských kurfiřtů, volitelů krále Svaté Říše římské a privilegium si udrželi až do roku 1806. V době vlády kurfiřta Fridriha Augasta I., zvaného August Silný, vletech 1670 až 1733, který se stal později i králem Polska, udělal z Drážďan kulturní centrum Německa právě díky sbírkám, které zde umístil a stavbám, které zde nechal zbudovat. Bombardování v roce 1945 a pak požár, kdy zemřelo 25 000 lidí a téměř celé město bylo zničeno, dokonal nevídanou zkázu. Pár zbloudilých bombardérů bombardovalo i Prahu.

Památky a Drážďany

August Silný se svým dvorním architektem Matthäus Daniel Pöppelmannem nechal zbudovat Zwinger, systém barokních staveb, jako součást původního opevnění a dnes slouží jako sbírky muzea. Pak je zde jeho Japonský palác, Královská ulice, Taschenbergpalais, Augustův most stavěný podle Pražského Karlova mostu. Poppelmann vybudoval novou čtvrť nazvanou Nové královské město přes řeku za Augustovým mostem.

Staré město

Na opačné straně řeky leží starší část Drážďan, tedy staré město, na památky bohatší s opravdovými unikáty, jako Brühlova terasa s pozůstatkem původního opevnění a muzeum fortifikace. Dál Albertinum, Akademi umění a Sekundogenitura. Brühlova terasa končí u Augustova mostu, kde leží Stavovský dům, Katedrálu, Georgentor, Rezidenční zámek a Semperova opera. Nejzajímavější památka Drážďan je kostel Frauenkirche, který byl po válce postaven znovu.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here