Co se děje s vaším mozkem, když jste zamilovaní?

0
3233

Ve chvíli, kdy do vašeho života vstoupí láska, všechno se zdá být krásné, snadné a bezproblémové. Ve skutečnosti je ale láska výsledkem mnoha rychlých a složitých procesů ve vašem mozku.

Mozek pracuje na plné obrátky

V lidském mozku se nachází 12 částí, které stojí za láskou. Jakmile se do někoho zamilujete, všech 12 center začne společně pracovat a uvolňovat dopamin, oxytocin, adrenalin a další látky do zbytku těla. Výsledkem je euforie, vzrušení a pocity neskonalého štěstí. Tyto stavy se až nápadně podobají těm, které prožívají drogově závislí. Pokud se stane, že nemůžete trávit čas s tím, koho milujete, zažíváte pocity podobné abstinenčním příznakům, jako je nespavost, neschopnost se soustředit a nechutenství. Ne nadarmo se říká, že láska je jako droga.

Akutní zamilovanost a fenyletylamin

V rámci chemického procesu začne tělo produkovat také fenyletylamin, který vědci nazývají hormonem zamilovanosti. Právě ten vám nasadí růžové brýle a zapříčiní to, že na svém protějšku vidíte jen samá pozitiva a negativní stránky odsouváte automaticky stranou. Doprovodným příznakem působení fenyletylaminu je nástup energie a odstranění pocitu únavy.

Dlouhodobější vztah je ovlivněn oxytocinem

V určité fázi vztahu je omamný fenyletylamin vystřídán oxytocinem. Hormon mazlení se vylučuje při dotýkání se partnera, mazlení a také během sexu. Akutní fáze zamilovanosti tak přejde do dlouhodobého šťastného vztahu, který už je podstatně klidnější a méně impulzivní.

Stará láska nerezaví

Po oxytocinu přebírají štafetu endorfiny. Díky nim se mezi partnery vytváří hluboké citové pouto, které může trvat desítky let a dokonce i celý život. Hormony štěstí jsou příbuzné opiátům, působí proti stresu, uklidňují a vyvolávají pocit bezpečí. Stejně jako další hormony jsou endorfiny vysoce návykové a způsobí vám regulérní závislost na vašem partnerovi.

Proč někteří z nás často mění partnery?

S nárůstem endorfinů postupně klesá vylučování fenyletylaminu, který může za nutkání se partnera neustále dotýkat, líbat ho a být mu neustále na blízku. Proto se po pár měsících vytrácí prvotní vášeň a sexuální přitažlivost. Naše tělo to však dělá automaticky a z dobrého důvodu. Pokud by se produkce fenyletylaminu nesnížila, byli byste na svém partnerovi natolik závislí, že byste zanedbávali ostatní části svého života, jako je např. práce, vztahy s rodinou, péče o domácnost apod. Někteří lidé jsou však na stavu bezmezné zamilovanosti závislí, a proto jakmile vášeň opadne, začnou si hledat nového partnera, se kterým budou opět zažívat to, co chtějí. Odmítají se zkrátka smířit s tím, že se jejich vztah posunul na další úroveň. Jedná se o závislost na fenyletylaminu, který tito lidé pro svůj spokojený život potřebují.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here