Přiznání chyby neznamená slabost

0
1682
Přiznat chybu, znamená poučit se a možnost neopakovat chybu. Nemusíme se tak točit v kruhu. Pokud neuděláme změnu a děláme stále stejné kroky, nemůžeme očekávat jiné výsledky. Ze slova chyba nám naskakuje automaticky pocit úzkosti. Nějak jsme nabyli dojmu, že chybou snižujeme svou hodnotu. Je o ale právě naopak. Vzniknout mohou odlišné příběhy a způsoby života, pokud přistupujeme k chybám jinak. Původem lidské slabosti je prapodivný. Život nám stále dokola vrací do našeho života situace, dokud se s nimi nějak nepopereme. Jinak prostě nemůžeme dál a točíme se v kruhu. Jen najít to správné řešení. Dokud té nápovědě nějak neporozumíme.

Chybami se člověk učí

Chyby, které neustále děláme, nás vedou vpřed, ale v žádném případě nás nedefinují. Není třeba se s nimi ztotožňovat a trápit se. Nejsme přece méněcenní, když se něčeho dopustíme, ale stáváme se lepšími, když s řešením umíme dobře naložit a jít dál. Každý dělá chyby a nikdo není výjimka. Jsme přece jen lidé. Všichni se z nich neumíme poučit. Někteří z nás dělají ty stejné chyby stále dokola a nemohou přijít na to, proč se stále opakují a nepřichází žádný pokrok vpřed. Chyba je přece vždy omluvitelná, pokud máme odvahu si ji přiznat. To ale není vůbec snadné a chce to odvahu. Chyba nijak nesnižuje naši hodnotu, jde o opak. Uznání chyby je důkaz silné osobnosti a patří vítězům. Nevítězíte jen sami nad sebou, ale postupujete vpřed mílovými kroky. Pak se můžete také vyhnout jejímu opakování.

Buď to dovedeme nebo ne

Dělíme se na dvě skupiny. Jedna naprosto odmítá uznat svou chybu a má pocit, že nikdy dost dobrá pro sebe ani pro jiné. Další už ví, že chyby prostě pracují pro nás a ukazují nám, co děláme špatně a co jednoznačně musíme změnit. Můžeme to prostě dělat mnohem lépe. Při tom obě skupiny dělají chyby a nikdo není imunní. Jen ti, co si je uvědomují, je nemusí opakovat vícekrát. Děkujte tedy za své chyby a nenechte se srazit na kolena. Chyby jsou naši přátelé, kteří nám ukazují cestu vpřed.

Uložit


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here