Objevujte svět: Madrid

0
1936

Madrid je město plné života a srší energií. Život v metropoli je hektický, ale panuje zde uvolněná a přátelská atmosféra. Do srdce města snadno dojdete pěšky. Cestou z náměstí Puerta del Sol či Gran Vía na náměstí Plaza de Espaňa, Malasaňa, Chueca nebo na stadion Realu Madrid objevte ten pravý ruch velkoměsta. Obyvatelé Madridu po práci jdou do ulic města za zábavou a přáteli, v tom je Madrid jedinečný. Nejnápadnějším rysem Madridu je jeho noční život. Večeře se podává kolem desáté hodiny večer a noční život začíná teprve v okamžiku, kdy se ve většině evropských měst zavírají i ty poslední bary. Noční veselí končí až s východem slunce, kdy se pravý Madriďan vrací kolem 4. hodiny ranní domů.

Projděte se historickým městem přes Broadway až k baru

Tepnou města je ulice Gran Vía, vybudovaná na začátku 20. století, kdy propojila severovýchod města s centrem obchodu, nakupování, turismu a zábavy. Je zde mnoho divadel a ulici se říká madridská Broadway. Procházku začněte na ulici Alcalá směrem na Plaza de Espaňa, kde je skvostná architektura a v noci také záplava neonových světel. Koktejl si dejte v jednom z Hemingwayových oblíbených barů a nevynechejte určitě Museo Chicote. Jděte procházkou do parku Parque del Retiro ze 17. století, který se rozprostírá na 118 hektarech. Dále kolem soch španělských králů a královen, na Paseo de las Estatuas až k Fontáně padlého anděla, Fuente del Ángel Caído. Určitě si nenechte ujít projížďku po jezírku na lodičkách pod monumentem Alfonse XII.

Nákupy na blešáku a slavný trojúhelník umění

Kromě obchodů na Gran Vía jděte na bleší trh, každou neděli dopoledne a během svátků, ve čtvrti Lavapiés na ulici Ribera de Curtidores. Tamní atmosféra je nenahraditelná. Počátky trhu se datují do poloviny 18. století. Madrid kromě slavného trojúhelníku umění kolem promenády Paseo del Prado, se stálými sbírkami v muzeu Prado, kde je klasické umění s obrazy od Goyi nebo Velázqueze, dále Reina Sofia se současným uměním, reprezentovaným Dalím, Miróem, Gargallem a Picassem, a pak také Thyssen Bornemisza se soukromými sbírkami impresionismu a postimpresionismu, reprezentovanými Manetem, Renoirem, Monetem, Degasem, Van Goghem i Cézzanem. Je zde ale mnoho dalších muzeí, galerií, divadel, kin, kulturních center, koncertní sálů a flamenco festivalů.

Paseo del Prado

Centrum města

Hlavní náměstí Plaza Mayor, postavené v roce 1619, které je kompletně obestavěno komplexem třípatrových budov s 237 balkony, určitě navštivte. Uprostřed náměstí je jezdecká socha krále Felipa II. Zdejší restaurace Casa Botín, z roku 1725 je nejstarší na světě. Náměstí Puerta del Sol není tak poklidné, ale je místem, kde si lidé domlouvají schůzky, většinou pod sochou Oso y madrono. Socha medvěda pojídajícího plody stromu planiky zde odkazuje na heraldický znak města. Na náměstí je plaketa označující nultý kilometr, střed Španělska, a s oblibou se zde pořádají demonstrace. Každoročně se zde za zvuku hodin na budově poštovního úřadu, Casa de Correos, Madriďané loučí se starým rokem.

Palacio Real de Madrid, oficiální sídlo krále i Real Madrid

Využívá se pro reprezentační účely a při důležitých ceremoniálech. S rozlohou 135 000 m2 a 3418 místnostmi je zcela největším palácem v Západní Evropě. Perla barokní architektury, původem od Felipe V., je ohromná a přepychově zdobená. Strategické umístění Madridu vybral Felipe II. jako centrum království pro jeho polohu v samotném srdci Pyrenejského poloostrova. Vydat se můžete na jednodenní výlety do historických měst Toledo, Salamanca, Segovia, El Escorial, či za nádhernou přírodou do pohoří Sierra de Guadarrama. Pro sportovní fanoušky je zde fotbalový stadion domácího klubu Real Madrid, Santiago Bernabéu z roku 1947, kde se vejde až 81 000 fanoušků během zápasu. Mimo zápas se můžete podívat do útrob budovy.

Palacio Real de Madrid

 

Uložit


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here