27. 1. Mezinárodní den památky obětí Holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

0
2363

Mezinárodní den památky obětí Holocaustu nám připomíná události 2. světové války a patří primárně 6 milionům židovských obětí v době Holocaustu. Právě za toto období slavíme v den 27. ledna památku uvedených obětí. Tento den není vybrán náhodně. Právě v tento den, roku 1945 byl osvobozen koncentrační tábor Auschwitz-Berkenau Rudou armádou. Právě tento koncentrační tábor známe pod českým názvem Osvětim-Březinka. A i na to se nesmí zapomínat a překrucovat pravdu. Ať je to jakkoliv a ať byly jakékoliv další události jdoucí s tím ruku v ruce, Rudá armáda nás osvobodila.

Auschwitz-Berkenau – Osvětim-Březinka

V osvětimském vyhlazovacím lágru zahynulo asi 1 600 000 lidských bytostí z celé Evropy. Osvětim proto musí zůstat navěky varovnou součástí kolektivní paměti našeho celého lidstva. Jde ale současně o něco více než o zmíněný německý koncentrační tábor v okupovaném Polsku a o symbol pokusu o konečnou likvidaci evropského Židovstva, a nejen jeho. Jde o varovné selhání toho, čemu jsme si v současné době navykli říkat moderní civilizace, a za co jsme schopni schovat a omluvit tím jakoukoliv špatnost. Kvality a systémové chyby naší současné civilizace totiž nejsou ničím jiným než alarmujícím součtem obětí a zvěrstev, a současně ozvěnou našich dějin, i celé naší historie.

Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Návrh byl vyhlášen Organizací spojených národů a podpořilo jej dohromady 91 členských zemí a tím byl také schválen. Právě od roku 2007 se pořádá společně s Federací židovských obcí v ČR slavnostní setkání přeživších, zástupců státní správy, velvyslanců a také představitelů židovských organizací v Senátu Parlamentu České republiky u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti uctívající akce. Dne 27. ledna se společně s Federací židovských obcí v ČR pořádá tradiční vzpomínkové setkání pamětníků v Senátu PČR

Den památky obětí holocaustu

Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti má připomínat utrpení a uctít památku přibližně 6 milionů židovských obětí a dalších milionů nevinných obětí bolestně utrýzněných během holocaustu za 2. světové války. Tímto dnem si ale nepřipomínáme jen tyto oběti nacistů, ale rovněž i genocidy páchané ve Rwandě, Kambodži, Bosně a Dárfúru. Tento den byl vyhlášen Valným shromážděním OSN v roce 2005.

Smutná historie

Jde o historii tak smutnou, že vyžaduje opravdu všechnu účast a pietu, které jsme v tu chvíli schopni. Současně jde o lidské dějinné selhání, o obrovskou tragédii, kterou nijak nelze odbýt pouze formálním aktem bez hlubšího zamyšlení. Přesto se lidstvo vůbec nepoučilo a znovu se samo ženě do záhuby. Mnohdy z naivity, z neinformovanosti, lhostejnosti a sobectví, ale nejčastěji pro získání moci a peněz. Je tak smutné, že jakákoliv zkušenost je zcela nepřenositelná.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here