28. 1. Mezinárodní den mobilizace proti jaderné válce

0
2301

Mobilizace proti jaderné válce si právem zaslouží svůj mezinárodní den, neboť si právě díky Japonským městům Hirošima a Nagasaki velmi dobře vzpomínáme na důsledky, které z této války plynou.

Mezinárodní den mobilizace proti jaderné válce

Mezinárodní den mobilizace proti jaderné válce si připomínáme již od roku 1986. Hlavním smyslem této události je, aby si naše široká veřejnost uvědomila, jak obrovské nebezpečí pro nás jaderná válka představuje. Vývoj jaderných zbraní byl v Evropě zahájen ve 30. letech 20. století. O 10. let později začaly jadernou bombu vyrábět Spojené státy americké, pod názvem Projekt Manhattan. Výsledkem byl provedený test 16. července 1945 v Novém Mexiku. Poprvé pak byly atomové bomby použity 6. a 9. srpna toho samého roku. Jejich svržení na japonská města Hirošimu a Nagasaki pak definitivně ukončilo 2. světovou válku.

Jaderná apokalypsa

Po desetiletí probíhající studené války žili lidé s pocitem možné hrozby jaderné apokalypsy. I dnes jsou tyto zbraně hromadného ničení obecně považovány za jednu z těch největších bezpečnostních hrozeb pro celé lidstvo. Ničivý potenciál jaderných zbraní zcela jasně přesahuje veškeré možnosti chemických a radiologických zbraní. Některé biologické zbraně sice mohou mít s největší pravděpodobností smrtící dopad, který je srovnatelný se zbraněmi jadernými, ale jaderné zbraně mají zcela katastrofální následky.

Jaderní zbraně, jejich původ a vznik

Závod o využití atomové energie pro válečné účely začal těsně před 2. světovou válkou. Němci se tehdy snažili vytvořit mnoho různých mocných zbraní, které by daly armádě velkou výhodu nad jejím protivníkem. Tvrdý nacistický režim v tomto období přiměl mnoho skvělých vědců k útěku právě do USA. Zde se v průběhu války pak rozhodli podpořit projekt Manhattan, což byl jakýsi kódový název projektu vývoje jaderné bomby.

První oběti, město Hirošima

Na Hirošimu byla svržena jaderná bomba z obohaceného uranu pojmenovaná jako Little Boy, tedy malý chlapec. Vybuchla zde dne 6. srpna 1945 přímo nad Hirošimou v Japonsku. Její odpálení tehdy zajistil radar. Přibližně 15 minut po explozi vystoupal obrovský radioaktivní mrak v podobě velkého hřibu do výšky 12 km a přešel pak černý déšť. Ohnivá koule dosáhla neuvěřitelné velikosti 300 m a následná vlna extrémní tepelné radiace rozžhavila vzduch na neuvěřitelných 3 500 °C.

První oběti, město Nagasaki

Na město Nagasaki byla svržena jaderná bomba z plutonia a nesla tehdy název Fat Man, tedy Tlusťoch. Zbraň byla vyrobena dne 4. srpna 1945 a následně shozena 9. srpna 1945 na město Nagasaki v Japonsku. Obě tyto jaderné bomby zabily okamžitě po svržení přibližně 140 000 lidí a dalších 100 000 pak bolestně umíralo na následky výbuchu v mnoha dalších letech. Síla těchto zbraní byla obrovská. Little Boy měl sílu 15 kilotun a Fat Man dokonce 21 kilotun.

Nevyčíslitelné škody uvalené na mnoho generací

Následkem hrozivé exploze jaderné zbraně se do atmosféry dostane opravdu ohromné množství popela, dále pak úlomků a mnoho kouře, které mají za následek velký pokles teplot a následnou změny klimatu. Jakmile se toto klima velmi rychle změní, s největší pravděpodobností pak dojde k vymírání mnoha druhů lidí, zvířat i rostlin, které se nedokáží tak rychle přizpůsobit novým teplotám. V momentě, kdy jaderná zbraň vybuchne, vznikne obrovská a velmi jasná koule ohně. Současně se přitom začne šířit obrovská tlakový vlna s rychlostí až několik stovek kilometrů za sekundu. Začne bořit všechny budovy a naprosto vše, co jí stojí v cestě. Nejhorším důsledkem exploze jaderných zbraní je zamoření obrovského prostoru až na několik desítek let. Dále se projeví následné genetické poškozování u nenarozených dětí, zvířat a rostlin. Vše je zamořeno.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here