Aby vás peníze udělaly šťastnějšími, musíte vědět, jak je máte utrácet

0
2064

Pokud máte pocit, že vám ke štěstí pomohou peníze, není to tak docela pravda. Přímá úměra mezi výší příjmu a množstvím vašeho štěstí totiž opravdu neexistuje. Můžete být bohatí a velmi nešťastní, stejně jako chudí a naprosto šťastní, spokojené lidé. Nezáleží na tom, kolik peněz máte, ale co s nimi uděláte a za co je utratíte. Pokud si koupíte mobil, luxusní oblečení, auto či dům, tyto věci vás udělají šťastnými jen krátkodobě a pocit štěstí rychle opadne. Chcete totiž stále víc.

Kupujte si raději zážitky

Během dovolené, ať ji strávíte kdekoliv, získáte zážitky na celý život. Ty si totiž nikdy zpětně nekoupíte. Mnoho opravdu bohatých lidí, kteří podle vás mají asi vše, ať už se jedná o luxusní domy, bazény, lodě či auta, vám řeknou, že je věci šťastnými neudělaly. Ten pravý pocit štěstí zažili teprve ve chvíli, kdy se třeba na své lodi vydali na dalekou cestu vstříc oceánu. Nerušené dny na moři si neskutečně užili, jen sami v souladu s mořskými vlnami, někdy zase tak trochu v boji proti přírodě. Šťastnými je udělal až získaný zážitek a životní zkušenost. Zážitky jsou na celý život a neposkytují jen dočasné pocity štěstí. Budete na ně vzpomínat dlouhá léta.

Pomáhejte druhým, přináší to radost

Můžete si koupit víkendový pobyt v luxusním wellness hotelu a asi si jej i užijete. Pokud ale ten stejný pobyt koupíte vašemu blízkému, co si jej nemůže dovolit, potěší vás u srdce jeho nadšení výraz i to, jak si to užije. Prokázaly to i studie, kdy Elizabeth Dunn a Michael Norton, autoři knihy Šťastné peníze, popsali, jak jejich studentka v kanadském Vancouveru rozdávala obálky s penězi. Polovině lidí řekla, ať peníze utratí za sebe, a dalším, ať je utratí za druhé. Výsledky byly jednoznačné. Šťastnější byli ti, co utratili peníze za druhé.

Nikdy se z nikým nesrovnávejte

Každý má jiná přání. A vždy se na světě najde někdo, kdo bude vydělávat mnohem víc než vy, a s tím se prostě smiřte. Dostat se do nekonečné spirály honby za penězi, která nikdy neskončí, nebo skončí pocitem, že jste celý život promrhali vyděláváním peněz, není nic moc. Výše mzdy štěstí neovlivňuje. Pokud vyděláváte dost na to, abyste si mohli dovolit nové zážitky a zkušenosti, jste opravdu bohatí. Určitě jste bohatší než ti, co vydělávají třeba 2x tolik, ale právě kvůli tomu na zážitky nemají čas. Je jedno, zda stanujete na zahradě, nebo jste na luxusní plachtě na moři. Důležité je, s kým tam jste a jak na plno danou chvíli prožijete.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here