26. 3. Světový den boje proti epilepsii

0
3173

Své místo v kalendáři má 26. března Světový den boje proti epilepsii. Je určený k rozšiřování informací a povědomí široké veřejnosti o této nemoci. V tento den na mnoha konaných akcích získáte nové znalosti o tomto onemocnění. Třeba se dozvíte, jak vlastně vypadá epileptický záchvat a jak se chovat, pokud se s ním ve svém životě setkáte.

Epileptický záchvat

Epilepsie je onemocnění mozku, během kterého neurony vydávají nesprávné signály do těla, které pak na to následně reaguje různým způsobem. Z toho současně vyplývá, že každý epileptický záchvat nevypadá stejně. Nejčastěji rozšířenou představou je člověk, který leží na zemi a během toho se třese. Zde ale musíme být ve velké míře opatrní s tím, zda se opravdu v tuto chvíli jedná o epileptický záchvat. Křeče jsou totiž vedlejším příznakem mnoha dalších onemocnění. Pokud tedy vidíte třesoucího se člověka, nedělejte hned ukvapený závěr, že se jedná o epilepsii, pokud tuto skutečnost o něm na 100 % nevíte.

Malý a velký epileptický záchvat

Malého záchvatu si často nemusíme ani povšimnout. Člověk totiž během něj zůstává plně při vědomí, ale nechová se zcela normálně. Nemusí vám třeba odpovídat na vaše otázky, je duchem nepřítomný, opakuje dokola nějaké zvuky, prostě se chová nestandardně. Tyto malé záchvaty většinou vymizí opravdu během několika minut. Velký epileptický záchvat se projevuje tak, že dotyčný při něm upadá do bezvědomí a má křeče celého těla. Můžete si také povšimnout pěny u pusy, nebo toho, že se postižený pokousal. Bohužel také někdy při tomto záchvatu povolí svěrače a může dojít až k pomočení nebo i pokálení. Výjimkou není ani nepříjemné zvracení. Záchvatu mohou předcházet příznaky, jako je tzv. aura, kterou dotyčný může již rozpoznat ještě před tím, než se rozvine velký záchvat.

Jak postupovat při záchvatu

Odstraňte všechny předměty, které mohou způsobit poranění. Pokud dotyčný upadá do bezvědomí, pomozte mu bezpečně dolehnout na zem. Nebraňte průběhu záchvatu, na dotyčného nelehejte, neotevírejte násilně ústa a vyčkejte konce záchvatu. U bezvědomí zkontrolujte, zda dotyčný dýchá normálně. Pokud ano, držte jeho záklon hlavy až do příchodu záchranné služby. Při zvracení jej otočte na bok, pak jej dejte zpět na záda a kontrolujte dýchání. Pokud dotyčný přijde k sobě, zkontrolujte poranění.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here