Synchronizovaná menstruace

0
2561

Synchronizovaná menstruace není mýtus, ale skutečnost. Potvrdí vám to historie i ženy, které žijí v jedné domácnosti, třeba matka a dcera. Někdo tvrdí, že si musí být ženy dostatečně blízké, aby se jim sblížily i jejich menstruační cykly. Za všechno ale může zejména měsíc. Oni také existují i vědecké a lékařské studie, které se usilovně snaží vysvětlit tento biologický jev. Když měsíc ovlivňuje příliv a odliv, spojení menstruace s lunárními cykly je zcela zřejmé. Mimochodem jde také o důvod, proč se musel neustále doplňovat harém nebo onen dům lásky, kde si ženy se svým trápením opravdu blízké byly. Jinak by se musela vyhlásit každý měsíc celozávodní dovolená a na to muži jaksi nechtějí slyšet.

Synchronizovaná menstruace a McClintock efekt

První velkou studii k tomuto tématu publikovala v časopise Nature psycholožka Martha K. McClintocková z chicagské univerzity. Po této ženě má synchronizovaná menstruace v angličtině svůj termín a nazývá se McClintock efekt. Psycholožka během studie pozorovala 135 dívek žijících společně na jedné koleji, kterým se po čase jejich cykly synchronizovaly. McClintocková nejprve předpokládala, že to způsobily feromony, ale byly zvažovány i jiné mechanismy.

Evoluční teorie a Whittenův efekt

Další vysvětlení celého jevu souvisí s evoluční teorií, tedy známou skutečností, že silnější přežije a slabý nikoliv. Jedna žena tak synchronizuje svůj cyklus podle druhé, aby právě i ona byla připravena na chvíli, až si muž bude vybírat svoji partnerku. Menstruace by ji znevýhodnila a potomek by nemusel být počat. Jev pozorovaly vědci u myší a nazývá se Whittenův efekt.

Cyklus ovlivněný antikoncepcí

To že vás naprogramuje hormon a chemie je jasné a s přírodou a synchronizací to má pramálo společného. Ženy, které užívají dvoufázovou hormonální antikoncepci, mají pak svou periodu pevně pod kontrolou. Pod řízením prášků nemůže podléhat žádným jiným vlivům, ani synchronizované menstruaci. Pilulka ovládá rovnováhu hormonů a perioda se dostavuje během sedmidenní přestávky, kdy hormony žena vysadí. Ženy užívající jednofázové tabletky, mohou ale tomuto vlivu podlehnout.

Jen náhodná shoda s nutností blízkosti

V roce 2006 byl proveden pokus, kdy na jedné koleji žilo dohromady 186 žen. Bydlely v jednom domě a  spaly ve stejné ložnici. K synchronizaci cyklů ale nedošlo u všech žen. Podle spoluautora studie Jeffreyho Schanka z univerzity v Kalifornii tehdy zřejmě vědci nezískali žádné relevantní důkazy. Šlo pouze o řadu náhodných shod. Autoři výzkumu pak zrevidovali výsledky pokusu z roku 1971, napadli McClintock efekt a popsali jej jako neobjektivní a vědecky nevěrohodný. Odborníci se shodují, že může jít o menstruaci ve stejnou dobu, ale díky rozdílnosti délky cyklů se vždy za 2 až 3 měsíce cykly sejdou a zase rozejdou. Je třeba ale brát také v úvahu stres, fyzickou námahu, zdravotní stav, fyzickou kondici, váhu, stravovací návyky a další fakta, co tento cyklus obrovskou měrou ovlivňují.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here