Nejčastější chyby při používání opalovacího krému

0
1836

Jakmile vykouknou sluneční paprsky, je na čase doplnit nejen svůj letní šatník, ale zejména zásobu opalovacích přípravků a krémů. Nespoléhejte na lahvičku opalovacího krému z loňska, v tomto případě se totiž nemažete dostatečně. Nepodceňujte sluneční paprsky a vyvarujte se chybám, kterých se s opalovacími krémy dopouštíte.

Nepoužíváte žádný opalovací krém

Máte snědou pleť po celý rok a opalovací krém prostě nepoužíváte. Barva vaší kůže ale nemá vliv na výši SPF, které byste měli používat. Dermatologové prostě doporučují používat alespoň ochranný faktor 30, i když je pokožka tmavá a tón vaší pleti je jakýkoliv. Rakovina kůže je vzrůstající problém.

Šetření s množstvím krému

Opalovacího krému vždy použijte víc, než si myslíte, že je zcela dostačující. Jde o 2 až 3 polévkové lžíce opalovacího krému na celé tělo. Menší množství nemusí nutně znamenat, že se vždy spálíte, ale výrazně snížíte výši uvedeného ochranného faktoru.

Krém nestačí použít jednou denně

Namazat se jen ráno prostě nestačí. Namažte se proto pokaždé, když se vykoupete, zpotíte, otřeli jste vše do ručníku při převracení z břicha na záda při opalování a pak prostě každé 3 hodiny.

Nižší SPF, chcete přece opálit

Číslo napsané na lahvičce představuje pouze zlomek. Krém s ochranným faktorem 30 tak propustí asi 1/30 UV paprsků, a krém s ochranným faktorem 50 asi 1/50. Rozdíly mezi faktorem 30 a 50 jsou poměrně zanedbatelné. Faktor 8 a 50 už je ale velký rozdíl. Pokud k vodě vyrážíte maximálně s faktorem 8, abyste se přece dobře se opálili, docílíte toho i s krémy s mnohem vyšším faktorem. Pokud nemáte citlivou pleť a sluneční alergii, sáhněte alespoň po střední ochraně SPF 20 nebo SPF 25.

Nepoužívání krému, když jste uvnitř

To je ale velká chyba. Pokud sedíte v kanceláři celý den u okna, kam praží slunce, čtete si v zimní zahradě, nebo trávíte hodně času v autě, škodlivé paprsky k vám doputují také oknem.

Nenatíráte se krémem tam, kde je kůže krytá oblečením

Bílé tričko má pouze SPF 3. Číslo dále klesá, pokud své tričko namočíte. Nenatírat se je tedy velmi naivní. Nepodceňujte ani počasí, když je pod mrakem, večer vás totiž bude čekat spálená kůže.

Zapomínáte na důležité části těla

Pak ale máte spálené uši, pěšinku nebo nárty. Nezapomínejte se natírat krémem i na místech, se kterými tak nějak při opalování nepočítáte. Ono kolikrát stačí čekat půl hodiny na autobus, který se zpozdil a spáleniny jsou na světě.

Nepřeceňujte nápis voděodolný

Tento nápis neznamená, že se po vykoupání už nemusíte mazat znovu. Krém vás ochrání před sluncem i ve vodě v momentě, kdy se sluneční paprsky odráží od vodní hladiny a jejich síla se tak mnohonásobí. Slunce opaluje i půl metru pod vodní hladinou, takže se pořádně namažte, i když se zrovna chystáte do vody. Pak vrstvu obnovte, spousta krému se smyje, otře do ručníku nebo obrousí všudypřítomným pískem.

 

Uložit

Uložit

Uložit


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here