28. 3. Den učitelů v ČR

0
3054

Dne 28. 3. byl vyhlášen Den učitelů v ČR. Jde o výročí narození Jana Amose Komenského narozeného v roce 1592. Celosvětově se ale slaví den učitelů až 5. října, kdy UNESCO roku 1994 vyhlásilo 5. říjen Mezinárodním dnem učitelů. Češi si ale ponechali vlastní tradici. V České republice si 28. března připomínáme výročí narození jednoho z největších Čechů všech dob, Jana Ámose Komenského.

Den učitelů ve světě

V Albánii je Dnem učitelů 7. březen od roku 1887, kdy zde začalo vyučování v albánském jazyce. V Argentině si Dnem učitelů v den 11. září připomínají prezidenta a pedagoga Domingo Faustino Sarmienta. V Bruneji slaví kupříkladu 23. září, jako upomínku na sultána Omara Alího Saifuddina III., tvůrce školské reformy. V Bhutánu je to v den narození krále Džigme Dordže Wangčhuga modernizující oblast školství. Brazilci oslavují 15. října, kdy byly zavedeny základní školy a povinná školní docházka. V Peru si připomínají otevření základních škol v roce 6. červencec1822. O den později se slaví Den učitelů v Chile u příležitosti výročí založení stavovské učitelské organizace Colegio de Profesores de Chile. Stejně je tomu v Indonésii, kde učitelé založili asociaci dne 25. listopadu. V Číně slaví Den učitelů 10. září od roku 1985 a do ZŠ chodí v ten den i dospělí, stejně jako v Lotyšsku. Jmenovat můžeme třeba i Kolumbii, Kostariku, Vietnam, Kubu i Indii, ale i sousední Polsko.

Den učitelů V ČR

Jedinou zemí, do které se Čechům podařilo dostat tradici oslavy Učitele národů Jana Amose Komenského, je tedy odtržené Slovensko. I tam oslavují Komenského odkaz a ctí učitelskou profesi jednotlivci i společnost. Součástí těchto oslav Dne učitelů je každoroční předávání cen a vyhlašování výsledků ankety Zlatý Ámos pro nejlepší učitele. Nejsme však ani zdaleka jedinou zemí, kde toto rozhodnutí UNESCO nerespektují a slaví vlastní Den učitelů v jiném termínu.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here