16. 10. Mezinárodní den proti McDonald’s

0
4060

Mezinárodní den proti McDonald’s je součástí Světového dne výživy. Řetězce rychlého stravování, kam patří i McDonald’s mají všichni zařazeny mezi nezdravá jídla a nedostatečné nutriční výživy. Pravidelné stravování v těchto řetězcích vede k obezitě a ta zase vede k různým nemocem. I zde platí známé pravidlo, že se nemá nic přehánět. Určitě jsme si asi každý dali někdy hamburger. Současně je i pravdou, že právě sítě McDonald’s pořádají různé akce po celém světě, kdy část ze své tržby věnují na dobročinné akce. Mnoho přeslazené coly a smažená jídla, postrádají nutriční hodnotu, jsou ale ke stravování nevhodné.

McDonald´s

Tento den zdůrazňuje všeobecné povědomí o špatné stravě, neetickém cílování kampaní zaměřených na děti, o špatných pracovních podmínkách, zlém zacházení se zvířaty, poškozování životního prostředí a také dominanci korporací nad našimi životy. McDonald´s se svými praktikami se stává symbolem všech těchto zmíněných atributů. 16. říjen vyhlašuje pravidelně OSN Světovým dnem výživy. Jaký jiný den by pak měl být zároveň dnem boje proti dost strašidelné karikatuře výživnosti jídla, jako jsou hranolky, hamburger a Coca-cola? Nositeli ničení lidského zdraví jsou právě nezdravé potraviny.

Protesty

Protesty se konají po celém světě, včetně Austrálie, Brazílie, Filipín, Itálie, Izraele, Kanady, Nového Zélandu, Malty, Řecka, Ruska, Chorvatska, Velké Británie a Spojených Států. Globální průmysl je ovládán velkými nadnárodními společnostmi, které pro své zisky ve velkém vykořisťují zaměstnance, světové přírodní zdroje a stovky hospodářských zvířat a všudypřítomnou podbízivou reklamou i spotřebitele. K porozumění skutečnosti velmi dobře skryté za propagandou, se lze zaměřit na McDonald’s, což je jedna z nejmocnějších, nejvlivnějších a zároveň nejznámějších světových společností. Stejně tak by se ale dal použít i na nadnárodní firmy jako KFC či Coca-Cola. Strava bohatá na tuk, cukr, živočišné produkty a sůl a chudá na vlákninu, vitaminy a minerály je kalorickou bombou bez výživových hodnot.

Kauzy a McDonald’s

Masové protesty francouzských farmářů, včetně demonstrace 30 000 lidí, protesty na Olympiádě v Sydney 2000 proti masovému používání mrazicích chemikálií způsobujících globální oteplování, anebo nejdelší soudní proces v dějinách Velké Británie zvaný McLibel, tedy McPomluva. Dva aktivisté Greenpeace byli tehdy obžalováni za pomluvu, protože ve svých letácích právě obviňovali McDonald’s. Přestože svůj spor prohráli, soud tehdy uznal, že společnost nese spoluvinu na krutostech páchaným vůči zvířatům, platí svým zaměstnancům velmi málo a využívá v reklamě nevinné děti.

Další otisknuté kauzy

McDonald’s vyplatil 10 milionu dolarů za účelem stažení žaloby, kterou na něj podali vegetariáni a američtí hinduisté. Lživě vydával hranolky za vegetariánské jídlo a neuvedl, že k jejich přípravě používá olej s přídavkem hovězích prvků. Soudní proces proti americkým rychloobslužným řetězcům jako je McDonald’s, KFC, Burger King byl veden jménem milionů zákazníku oklamaných systematickou a neetickou reklamou na nezdravé výrobky, které vedou k obezitě, srdečním nemocem a řadě vážných zdravotních problémů. Paní Ortegová z USA našla mezi kuřecími křidélky i jednu osmaženou slepičí hlavu. Přestože McDonald’s tvrdí, že používá recyklovaný papír, ročně je zapotřebí 1300 km2 lesa na zásobování papírem na nové obaly, které se dopravují na dlouhé vzdálenosti.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here