15. 10. 1917 – popravena slavná Mata Hari – špionka nebo kurtizána?

0
2285

Proslulá tanečnice Margaretha Geertruida Zellová, přesněji vlastním jménem Margaretha Gertruida Zelle-MacLeodová, byla slavná tanečnice, známá jako Mata Hari, a v období 1. světové války pracovala jako špiónka jak Němců, tak i Francie. V květnu 1916 Britové Francouzům sdělili podezření, že se jedná o známou vyzvědačku Německa. Zatčení proběhlo v hotelu v Paříži, následně byla popravena zastřelením za špionáž. Narodila se v nizozemském Leeuwardenu v rodině kloboučníka. Vdala se již v 18. letech za majora holandské armády, odjela s ním pak do Holandské východní Indie, tedy do dnešní Indonésie. Měli spolu 2 děti, dceru a syna, který ale zemřel na tropickou horečku. Manželství se po pár letech rozpadlo a nepomohl jej zachránit ani návrat do Holandska v roce 1902.

Mata Hari

Margaretha musela začít řešit otázku své další existence a rozhodla se odjet do Paříže, kde zaujala svým zcela nevšedním zjevem, a tančila na soukromých seancích. Dovedla plně využít situace a popustila naplno uzdu své fantazii. Tvrdila třeba, že se narodila jako javanská princezna a během dětství sledovala při rituálních tancích kněžky v domorodých chrámech. Psaly o ní všechny noviny. Vystupovala pod jménem Mata Hari, což je malajsky Světlo dne. Excelovala na velkých scénách v Olympii nebo Trocaderu. Vydělávala velké peníze, které ale zase rychle utratila, i když byla podporována bohatými milenci. Světovou proslulost si získala zejména tancem obsahujícím exotiku, sex appeal, nahotu i roušku tajemství.

1. světová válka

Když začala 1. světová válka, zastihla Matu Hari v Berlíně, ale nepříznivá atmosféra jí přiměla vrátit se do neutrálního Holandska. V Amsterodamu měla pár představení a chtěla odjet do Paříže. Před odjezdem ji ale navštívil německý konzul Kramer a nabídl jí stát se placenou agentkou říšské tajné služby. Ve své naivitě souhlasila, i když nevěděla, co obnáší a jak na moc tenký led se pouští. Konzula sledovali také britští agenti a návštěva jim neunikla. V květnu roku 1916 přišla přímo do centra francouzské kontrašpionáže zpráva rovnou ze Scotland Yardu o podezření, že je Mata Hari vyzvědačka pracující pro císařskou německou vyzvědačskou službu.

Nutné formality

Mata Hari potřebovala potvrzení pro cizince, a proto za tím účelem navštívila oddělení generálního štábu, kde se setkala s Ladouxem, šéfem francouzské kontrašpionáže, který již věděl o podezření Scotland Yardu, ale i tak jí spolupráci nabídl a ona to přijala. Když pak oznámila, že odjede do Holandska, Ladoux ji pověřil, aby v Bruselu získala bližší informace ohledně německých válečných plánů. Do Amsterodamu se plavila ze Španělska, při čemž britská fregata loď zadržela a Matu Hari zatkli. Pak ji vyslýchali, ale pro nedostatek důkazů ji tehdy ještě poslali parníkem zpátky. Ve Španělsku se Mata Hari stýkala s velkým německým vojenským atašé kapitánem Kallem, ale i s plukovníkem Davignesem z francouzské ambasády. Plukovníku Davignesovi pak předávala zprávy, které jako milenka získávala od Kalleho, který ji ale také možná podával falešné informace.

Podezření

Tehdy se neoficiálně dozvěděla, že jí v Paříži podezřívají, ale riskovala dál a vydala se do Francie. V únoru roku 1917 ji pak zatkli v hotelu i bez přímých důkazů, a jí se vše co vypověděla, vracelo jako bumerang, když ji usvědčovali ze všech výmyslů. Kdyby tehdy mlčela, nedokázali by jí asi nic. Měla smůlu, že byla zatčena právě v roce 1917, kdy dubnová ofenzíva padla, a Francouzi přišli o 200 000 mužů. Plán útoku tehdy některý špion prozradil. Armáda tehdy potřebovala dát najevo, že se zrádci nijak nemazlí. Za velezradu byla odsouzena k trestu smrti a popravena zastřelením popravčí četou na vojenském cvičišti u Vincenneského lesíka ráno 15. října 1917. Francouzská kontrašpionáž si po identifikování Maty Hari ověřila také její součinnost s Němci. Dala jí informace o svých 6. belgických agentech a 5. z nich podezřívala, že dodávají francouzské straně smyšlené informace a ve skutečnosti doopravdy pracují pro Němce. O tom posledním si myslela, že je dvojitý agent, tedy jeho informace byly pravdivé, ale současně donášel i Němcům. Během 14 dní Němci dvojitého agenta popravili a dalších 5 mužů pokračovalo dál.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here