14. 10. 2012 – Felix Baumgartner uskutečnil Skok ze stratosféry

0
2132

Rakušan Felix Baumgartner se stal prvním člověkem, který skočil z rekordní výšky 39 000 metrů. Rychlosti přes 1127,6 km/h dosáhl podle televizních záběrů 40 sekund poté, co vyskočil z tlakové kabiny, která byla vynesena heliovým balonem. Během volného pádu tak 14. 10. 2012 překonal rychlost zvuku. Bývalý příslušník rakouské armády Felix Baumgartner se riskantními kousky proslavil v minulosti již několikrát. V roce 2003 například za pomocí speciálně vyrobeného karbonového křídla přeletěl známý kanál La Manche. Skákal také z mrakodrapů v Malajsii a na Tchaj-wanu nebo ze sochy Krista v Riu de Janeiro.

Rekordní seskok Felixe Baumgartnera

K tomuto dost těžko uvěřitelnému kousku se odhodlal Rakušan Felix Baumgartner. Ve speciální kapsli se nejprve nechal vynést do výšky 39 km a pak prostě skočil. Cesta k hranici stratosféry se odstartovala po několika odkladech, během odpoledne přibližně v 17:30 hodin našeho času. Na stránkách projektu Redbull Stratos a na Youtube tento mimořádně odvážný a riskantní kousek každý mohl sledovat v přímém přenosu. Krátce po 20 hodině, po více než 2 hodinách stoupání, Felix Baumgartner tuto tlakovou kabinu vynesenou heliovým balonem otevřel a prostě vyskočil. V tu chvíli byl ve výšce 39 000 m, tedy o 2 500 m výše, než nejprve odborníci plánovali.

Když nastal skok

Asi 40 sekund po výskoku dosáhl tento létající muž rychlosti přes 1127,6 km/hod. Podle předběžných zpráv měl Felix Baumgartner dosáhnout rychlosti více než 1170 km/hod, a překonat tak dokonce rychlost zvuku. Po 4 min a 19 sekundách volného pádu Felix Baumgartner otevřel svůj padák. Ve 20 hod 16 min pak zcela v pořádku přistál v Novém Mexiku.

Hned 3 světové rekordy

Svým ojedinělým kaskadérským kouskem překonal hned 3 rekordy. Kromě oné nejvyšší rychlosti dosažené volným pádem současně vytvořil nový rekord ve výšce, ze které kdy nějaký člověk seskočil, a zároveň ve výšce, které kdy dosáhl jakýkoliv heliový balon. Felixi Baumgartnerovi se však nepodařilo vytvořit čtvrtý rekord v délce volného pádu. Otevřel svůj padák totiž o něco dříve, než se původně předpokládalo. Nadále tak platí dřívější výkon Joea Kittingera, který již v roce 1960 letěl volným pádem 4 minuty a 36 sekund.

Celých 5 let příprav na rekord

Právě Kittinger držel i dosavadní rekord v seskoku z největší výšky. V roce 1960 totiž seskočil z výšky 31 330 m a bylo to v rámci výzkumného úkolu pro americké letectvo. Felix Baumgartner se na překonání 50 let starého rekordu připravoval celých 5 let a Kittinger jej značně podpořil. Působol totiž přitom jako jeho poradce. V rámci přípravy Felix Baumgartner také 12x cvičně seskočil z o něco málo menší výšky. Jeho druhý pokus se uskutečnil 25. července v USA. Felix Baumgartner tehdy během seskoku skočil z výšky 29 610 m a padal rychlostí 864 km/h. Ve volném pádu zároveň strávil téměř 4 minuty.

Obávaný scénář

Se svým týmem se tehdy Felix Baumgartner snažil připravit i na hrozivé a nejtragičtější scénáře, a to třeba včetně toho, že by se tomuto dobrodruhovi mohla při seskoku začít vařit v žilách krev nebo mu také mohla explodovat plíce. Zvýšit šance na jeho přežití měl v té době zdravotní poradce Jonathan Clark, který v minulosti pracoval pro americkou NASA. Tento seskok byl velice napínaný a také se hned několikrát odkládal. V úterý 9. října například start balonu překazil nepříjemný nárazový vítr, který ohrožoval jeho bezpečný vzlet, na tož bezpečný seskok.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here