13. 10. nešťastný pátek třináctého – opravdu fáma?

0
1703

Pokud jste se v tento den narodili, nebo se třeba dítě narodilo zrovna vám, dobře víte, že nešťastná třináctka prostě neexistuje a jde prostě o fámu. Přesto si povíme, jak tato pověst o nešťastném pátku vlastně začala. Historie této pověry je stejně nepodložená jako černá kočka přes cestu a rozbité zrcátko. Přesto třináctého pátek vyvolává často u většiny lidí velký strach z neštěstí. Odkud ale pramení obava a podivné emoce? Toto datum se opakuje 1x až 3x ročně a objeví se vždy v měsíci, který začíná nedělí. Chorobný strach z tohoto data už má i svůj název a nazývá se paraskavedekatriafobie. Není ani prokázáno, že by v tento den docházelo ke zvýšenému počtu nehod a katastrof. Jde spíše o obrovskou moc autosugesce.

Nejen pátek třináctého

Co se učiníme a slyšíme celý život ze všech stran o neštěstí, se nám vryje hluboko do paměti. Nevědomě se nepřirozeně vyhýbáme všem možným situacím a tím děláme vše proto, aby se nám právě ten den cosi přihodilo. Celosvětově rozšířené předsudky a následky lidské fobie z třináctky jako čísla nazývané triskaidekafobie. Vědci ze Stress management Center and Phobia Institut v Severní Karolíně v USA zjistili, že touto fobií trpí až 14 z 21 milionů lidí. Některá města postrádají třináctou ulici nebo dokonce domy s popisným i evidenčním číslem 13. Hotelům velmi často chybí pokoj s číslem 13 i 113 nebo dokonce i celé 13. poschodí. Závodníci formule 1 raději č. 13 zrušili.

Pověry

V pátek třináctého si mnoho lidí bere raději dovolenou, neusedají za volant, nelétají letadlem, ale ani nevstupují do vozovky ani nevycházejí z domu. Často trpí úzkostí a panikou. Asi jediný reálný podklad má tato pověra v historické události, kdy v pátek 13. 10. 1307 nechal francouzský král Filip IV. Sličný zabít velmistra Jaques de Molay. Pak byli všichni ostatní templáři pronásledováni, mučeni a následně upalováni na hranicích. Templáři byli tehdy nařknuti z kacířství a následně jim byl také zabaven jejich veškerý majetek. Zánik řádu se ale Filipu IV. vymstil. Byl velmistrem dle staré pověsti proklet a do roka a do dne velmi bolestnou smrtí zemřel.

Nepotvrzená tvrzení

Hůře se pak dokazuje původ nešťastného čísla 13 v křesťanských tvrzeních. V pátek třináctého byl ukřižován Ježíš Kristus, při Poslední večeři sedělo u stolu 13 lidí a ten 13. z nich byl Jidáš, který pak Krista zradil. Ďábelské číslo 666 je navíc zmíněno v 13. kapitole Zjevení sv. Jana, v pátek nabídla také Eva Adamovi jablko hříchu, v pátek Kain zabil svého bratra Ábela, v pátek také začala velká potopa a stejně tak v pátek došlo ke známému zmatení jazyků v Babylóně.

Štěstí v neštěstí

V Kabale, v Egyptě a u slavných starých Mayů je pátek šťastným dnem. Mnoho lidí také věří ve šťastnou třináctku a stává se jim něco nečekaně pozitivního, takže se na tento den těší. Zachovejte chladnou hlavu a nenechte si nic namluvit. Čím více se budete snažit, aby se vám zrcátko nerozbilo, tím spíše vám vyklouzne z ruky. Vyhýbání se černé kočce za každou cenu může zase způsobit dopravní nehodu. A takhle je to se vším. Pokud je tedy pátek 13. den v měsíci pro vás šťastný, nedejte se zviklat. Užijte si šťastný a spokojený den a nenechte si vsugerovat nic jiného.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here