26. října – Konec ochranné lhůty utajených dokumentů souvisejících s atentátem na Johna F. Kennedyho. Budou zveřejněny?

0
1458

Dne 26. října končí ochranná lhůta dokumentů souvisejících s atentátem na JFK – Johna Fitzgeralda Kennedyho. Může tak dojít i k jejich zveřejnění a možná se dozvíme pravdu o smrti, když se otevírají archivy. Mnoho lidí očekává tento den s napětím, jiným je zcela jasné, že to, co mělo zmizet, již zmizelo, nebo bylo precizně přetvořeno k něčímu obrazu.

Pravda o smrti JFK, aneb když se otevírají archivy

Na odpověď čekají zejména autoři politických thrillerů. Končící ochranná lhůta pro dokumenty, které souvisejí s atentátem na prezidenta Spojených států amerických Johna Fitzgeralda Kennedyho vykonaného v roce 1963 v Dallasu, je očekávána s napětím. Může, ale také nemusí dojít k jejich zveřejnění. Smrt Kennedyho je doposud největší politickou záhadou novodobých amerických dějin. Právě o tomto atentátu byly napsány stovky knih a natočeno mnoho dokumentárních i hraných filmů. Tisíce dokumentů souvisí s atentátem na prezidenta Johna F. Kennedyho, a budou právě díky režisérovi a scénáristovi Oliveru Stoneovi, již v letošním roce 2017 odhaleny americkou vládou.

Oliver Stone a 25. výročí JFK Records Act

Režisér a scénárista Oliver Stone je autorem konspiračního filmu z roku 1991 s názvem „JFK“. Právě k 25. výročí JFK Records Act, zákona, který nařizoval shromáždit veškeré záběry JFK, zajistil, že bude letos zveřejněno více než 3 000, dosud nikdy nepublikovaných dokumentů a dokonce 34 000 dokumentů znepřístupněných veřejnosti. Je to ohromné číslo. Dokumenty by měly ukázat, jakou roli tehdy hrála CIA, ve vztahu k údajnému atentátníkovi Lee Harvey Oswaldovi. Ten byl ovšem zabit, aniž by mohl vysvětlit údajnou vraždu v pořadí 35. amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Oliver Stone a film „JFK

V roce 1991 právě film Olivera Stonea s názvem „JFK“, ve společnosti znovuobnovil obrovský zájem o možné konspirační pozadí, které je opředeno mnoha tajemstvími. A tak se nám možná za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, konečně rozjasní. Kolem událostí z 22. listopadu 1963, kdy došlo k vraždě, je stále mnoho záhad. Masivní nátlak vedl v roce 1992 k vytvoření tzv. JFK Records Act, a ten dal vládě závazek, že do 25. let musí odhalit všechny dokumenty související s událostmi, které se ten den staly na Dealey Plaza. Zda tomu tak ale bude, nikdo neví.

Mezinárodní archiv v Marylandu

Mezinárodní archiv sídlící v Marylandu zpracovává, skenuje a připravuje velké vypuštění dokumentů pro veřejnost. Mnoho z těchto souborů pochází z Výboru pro atentáty a očekává se, že právě ony konečně odhalí, co mohla CIA vědět o Lee Harvey Oswaldovi, který je ještě stále považován za útočníka. Time Magazine uvádí, že ve dříve neviděných dokumentech, jsou zejména informace o CIA stanici v Mexico City, kde se Oswald objevil již týdny před smrtí Kennedyho. Dále jde o 400 stránek ohledně E. Howarda Hunta, o Watergate konspirátorovi, který na smrtelné posteli sdělil, že měl přednostní právo o informacích právě o tomto atentátu. Dokumenty obsahují i výpověď Jamese Angletona ze CIA, který tehdy na Oswalda dohlížel.

Jefferson Morley

Autor Jefferson Morley, který strávil desítky let vyšetřováním atentátu na JFK, sdělil, že záznamy, které jsou nyní k dispozici, vyplní celkový obrázek. Naděje, že dokumenty poskytnou informace o zaměstnanci CIA Georgi Joanidesovi, jenž byl zapojen do proti-Castrovské organizace, jejíž členové se také s Lee Harvey Oswaldem doslova poprali v New Orleans měsíce před atentátem, je zatím ještě nenaplněná. Podle JFK Records Act, se musí vládní úřad snažící se zatajit nějaké dokumenty připravené ke zveřejnění, zodpovídat přímo prezidentovi. V poslední fázi odhalení o JFK je Jefferson Morley na vážkách. Občas má pocit, že konečně zvítězí, jindy, že to nikam nevede. Necháme se tedy překvapit.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here