Flow aneb být zcela ponořen do činnosti

0
1505

Flow je stav mysli a vědomí, kdy se můžeme úplně ponořit do činnosti, kterou právě vykonáváme, cítíme se tak opravdu nejlépe, podáváme ty největší výkony a tvoříme to nejlepší. Už se vám stalo, že jste ztratili celé odpoledne i večer velmi zajímavou konverzací, která by neměla konce, nebo jste byli několik hodin ponořeni do řešení projektu? Tak v tom případě jste už zažili své flow. Onen stav flow je stav mysli a vědomí, kdy se zcela ponoříte do činnosti, na nic nemyslíme, zapomeneme na čas a dáváme ze sebe to nejlepší.

Činnost, která se dělá sama

Jestliže jste zažili popsaný stav, pravděpodobně jste se velmi dlouho věnovali činnosti, kdy se vám každé rozhodnutí a následná akce či činnost děly zcela přirozeně bez velkého úsilí. Chytlo vás to tolik, že jste celý den pracovali a vůbec vás to nevyčerpávalo. Jak se ale do stavu flow a docílit vysoce soustředěné a spokojené myslí, ve které se daný úkol řeší zcela jednoduše a přirozeně?

Jasné cíle

Pokud se chcete dostat do tohoto stavu, kdy se řeší úkoly snadno a rychle, zaměřte se na to, abyste měli jasně dané cíle. Velký úkol, který se vám zdá nezvládnutelný, rozdělte na malé dílčí úkoly. Díky tomu budete po každém splněném kroku blíže k cíli. Mysl se bude zaobírat jen částí, nikoliv hrozivě vyhlížejícím celkem.

Zpětná vazba

Čím přesnější zpětná vazba, tím klidnější mysl. Pokud dostanete na svůj splněný úkol zpětnou odpověď, mysl si uvědomí, že máme úkol splněný a nebude se jím už nadále zaobírat.

Poměr výzva vs schopnost

Někdy se vám zdá úkol prostě příliš. Pravděpodobně jste zažili strach, který z toho vychází. Nejdůležitější je nastavit mysl tak, že může zvládnout vše. Nesmíme ale sami sebe přesvědčovat příliš tvrdě.

Flow vs výzva

Některé úkoly jen tak zvládnout nejdou. Rozdíl mezi flow a výzvou, i mezi tím, kdy už nemáme schopnosti na to, úkol jednoduše a rychle splnit. Flow se objevuje mezi nudou a rozčíleností. Nejvíce produktivní jsme, když se cítíme sebevědomí v řešení úkolů.

Začátek flow

Když se dostaneme do flow, zaznamenáme prudký nárůst schopnosti dokončit rychle zadané úkoly a budeme se cítit ponoření do své práce. Máme pocit, že nic pro nás není nemožné. Vždy je třeba pamatovat na naše schopnosti a limity. Každý je máme někde jinde.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here