OBJEVUJTE SVĚT : Paříž

0
1764

Nejromantičtější město Evropy je jednoznačně Paříž. Jde o hospodářské a kulturní středisko, ktré hraje velkou roli v oblasti politiky, gastronomie i módy. Co možná nevíte je fakt, že právě v Paříži vzniklo označení „metro“. Pařížská podzemka zde začala jezdit již v roce 1900 pod názvem Métropolitain, což byla zkratka dopravce, který zde metro tehdy provozoval. Dlouhý název se ale s postupem času začal zkracovat a pak vniklo Métro. Postupně se s krátkým „e“ rozšířil do celého světa.

Paříž, to je město, které musíte vidět

Velké nádherné parky, proslulé pařížské bulváry a famózní pohoda u kávy v typických francouzských kavárničkách s častým výhledem na nejzajímavější památky. To je v každém případě vysoce charakteristické pro romantické hlavní město Francie, tedy Paříž. Francouzská metropole vás jednoznačně dostane svou jedinečnou pařížskou atmosférou, kterou je zde zcela všude provoněný i vzduch. Ochutnat zde jednoznačně musíte pravé francouzské crêpes, což jsou charakteristické palačinky vyhotovené na sladko, nebo ve verzi slané s názvem galette. Na kterémkoliv místě v Paříži si určitě dejte kávu a sklenku vína, protože Pařížané jsou v tomto odvětví vskutku opravdové jedničky.

Paříž, město módy i bohaté historie

Do Paříže se jezdí zejména za poznáváním. Tato metropole galského kohouta je velkým lákadlem nejen pro všechny milovníky umění, kteří zde mohou navštívit úžasná muzea a další historické památky. Paříž je také vyhlášeným městem módy a mluví se zde o ní také jako o městě milenců. Vůbec se není čemu divit. Symbol Francie v Paříži, známá Eiffelova věž, je nezapomenutelným zážitkem pro mnoho návštěvníků a pro turisty je velmi atraktivní. Oblíbeným obdobím je jaro a léto. V těchto ročních obdobích ale u nejzajímavějších památek budou velké fronty a budete se muset smířit s delším čekáním.

Šlechtický kraj Ile-de-France

Paříž se nachází v regionu nazývaném Ile-de-France. Jeden z hlavních francouzských regionů leží v samotném srdci Francie s centrem v Paříži. Tato území dalece přesahují až za předměstí metropole. Ile-de-France byl oblíbeným krajem šlechty zejména v době, kdy František II. nechal v první polovině 16. století přestavět zámek ve Fontaineblau na nádherný renesanční palác. V Ile-de-France je také nejnavštěvovanější památka Francie, onen proslulý zámek ve Versailles, jenž je dokladem záliby Ludvíka XIV. v neskonalém přepychu. Poblíž se nachází i zámek Rambouillet, úzce spjatý s Ludvíkem XVI., který nyní slouží jako letní sídlo prezidenta Francie. Kraj je zúrodňovaným řekami Seinou a Marnou, plný vápencových rovin, polí a pšenice, lesů i alejí topolů. Malíři okouzlení krajem byli třeba Corot, Rousseau, Pissaro a Cézanne. Řeka Seina protéká Paříží a dělí ji na pravý a levý břeh. Historickým centrem města jsou pak ostrovy Ile de la Cité a Ile St-Louis označovány za nejromantičtější části Paříže.

Ile-de-France

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here