Nevěřte všemu aneb rozšířené mýty o lidském těle

0
1878

Lidé mají neustálou tendenci sdílet falešné informace a věřit mýtům. Výjimkou nejsou ani informace o lidském těle. Jaké mýty to jsou? Dívejte se na věci pravdivě.

Otisky prstů nejsou zcela jedinečné

Více než 100 let otisky prstů hrály významnou roli ve forenzní vědě. Začalo to u skotského vědce a lékaře Henryho Fauldsoma v roce 1888, kdy napsal článek, že každá osoba má unikátní soubor otisků prstů. Nexistuje žádný způsob, jak přesvědčivě dokázat, že je každá sada smyček a oblouků na konečcích prstů jedinečná. Zatím neexistují dva stejné, jak řekl Mike Silverman, soudní regulátor ve Spojeném království. Analýza otisků prstů není neomylná a může to mít vážné důsledky. V roce 2005 kriminolog z Kalifornské univerzity Simon Cole publikoval studii, která obsahovala 22 známých případů chybných otisků prstů v historii amerického právního systému.

Nemáme jen 5 smyslů

Děti se ve škole učí, že mají 5 smyslů, tedy zrak, sluch, chuť, hmat a čich. Fakt pochází z díla řeckého filozofa Aristotela z období kolem 350 př. n. l. Ve skutečnosti máme více než 5 smyslů. Vědci si sami nejsou jisti, kolik jich vlastně je, ale odhaduje se asi 22 až 33. Zahrnují rovnováhu, termorecepci tedy pocit teploty, nocicepce tedy pocit bolesti a kinestéze tedy smysl pohybu. Některé z nich jsou dokonce životně důležité. Smysl pro žízeň pomáhá orgánům udržovat vhodnou úroveň hydratace.

Nehty a vlasy nerostou i po smrti

Tělo sice dělá hodně věcí, i když člověk umře, ale nehty a vlasy už nerostou. Tělo by muselo vytvářet nové buňky, což po smrti není možné. Mylná představa už se šíří od roku 1929, kdy ji ve svém románu Na západní frontě klid napsal spisovatel Erich Maria Remarque. Jde o nedorozumění způsobené optickou iluzí. Nehty a vlasy nepokračují v růstu, ale naše pokožka se scvrkává v rámci dehydratace. Jak se pokožka smršťuje, nehty a vlasy se pak zdají být delší.

Náměsíčného klidně vzbuďte

Nevíme s jistotou, co způsobuje náměsíčnost. Psycholog a specialista na spánek Mark Pressman říká, že je to mýtus, že probudit náměsíčného je nebezpečné. Vzniklo to v dávných dobách, kdy si lidé mysleli, že duše během spánku vždy opouští tělo. Předpokládané následky probuzení náměsíčného se pak rozvinuly. Prý by to mohlo vyvolat infarkt nebo způsobit trvalý stav šílenství. Podle Pressmana probuzení náměsíčného neuškodí, ale nemusí být jednoduché. Nechat ho pokračovat v cestě je jednoznačně neopodstatněné a mnohdy nebezpečné. Může mít děsivé následky. Jsou známy případy, kdy došlo ke zraněním nebo k úmrtí lidí chodících ve spánku.

Polknutou žvýkačku netrávíte 7 let

Trvá to maximálně pár dní, než se žvýkačka vyloučí z těla. I když není možné určit původ mýtu, jeho vyvrácení je snadné. Žvýkačka obsahuje syntetickou gumu, která sice není lehce stravitelná, což ale neznamená, že nedokončí cestu trávicím traktem. Podle gastroenterologů je lidské tělo schopno vyloučit předměty až do velikosti mince. Žvýkačka není žádný problém. Pokud byste spolkli několik kousků žvýkačky naráz, mohlo by to způsobit zablokování trávicího traktu a je třeba žvýkačky ručně odstranit rukama lékaře.

Většina tělesného tepla nám neuniká jen přes hlavu

Mýtus vznikl v 50. letech, když americká armáda provedla studii, jak chladné počasí ovlivňuje vojáky. Dobrovolníci byli oblečeni do arktických obleků a experti pak pozorovali, jak jejich těla reagují na mrazivé teploty. Armáda dospěla k závěru, že dobrovolníci ztratili většinu tepla hlavou. Ignorovali však současně skutečnost, že hlava byla jediná část těla nechráněná před chladem. 20 let na to americká armáda zdůrazňovala důležitost pokrytí hlavy, aby se zabránilo ztrátě 40 až 45 % tělesného tepla a mýtus byl na světě. Žádná část těla nemá větší vliv než jiná, pokud jde o udržení tepla. Studie z roku 2008 odhad podporuje. V této studii 8 osob strávilo 45 minut ve vodě o teplotě 17 °C. Někteří účastníci měli hlavy ponořené, zatímco jiní měli vodu jen po krk. Ti, co je měli ponořené, ztratili o 11 % více tepla. Protože hlava tvoří asi 7 % plochy povrchu těla, neprokázalo se, že je hlava pro udržení tepla mnohem důležitější, než je kterákoli jiná část těla. Jde tedy o další mýtus.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here