Jak bojovat proti fóbii

0
1899

Překonat fóbii není snadné. Fóbie je totiž úzkostná porucha charakterizovaná chorobným a bezdůvodným strachem buď z věcí, nebo ze situací. Fóbii symbolizuje zejména úzkost a strach. Jeho intenzita může být velmi různá. Začíná u lehkého neklidu a končí stavem extrémního prožitku strachu. Ten se může projevovat nejen při vystavení daného jedince situaci, ale také při očekávání nebo pomyšlení na takovou situaci. Většina fóbií u nás vzniká především v dětství a mohou za to nepříjemné zkušenosti, psychická traumata i vzpomínky. Většinou se tyto fóbie s přibývajícím věkem o něco zmírňují nebo zcela vymizí. Nejčastěji vznikají u osob s nějakými psychickými poruchami osobnosti a u labilnějších jedinců.

Nejčastější projevy fóbie

Nejčastějším projevem fóbie je neklid, bušení srdce, zrychlený puls, obtížné dýchání, bolesti na hrudníku, návaly horka či chladu, sucho v ústech, závratě, točení hlavy, chvění a pocity znecitlivění či mravenčení. Psychické projevy fóbie se projevují jako obava ze ztráty kontroly a ztráty vědomí. Mezi nejčastější fóbie patří strach ze zvířat, výšek, létání a smrti. Jde o arachnofobii – strach z pavouků, zoofobii – strach z určitých zvířat, sociální fobii – obava ze sociálního kontaktu, klaustrofobii – strach z uzavřených prostor, agorafobii – strach z otevřených a veřejných prostor, akrofobii – strach z výšky, mysofobii – strach ze špíny, pyrofobii – strach z ohně, thanatofobii – strach ze smrti, hypnofobii – strach ze spánku či tokofobii – strach z porodu.

Kuriózní fóbie

Existují ale i další fóbie, jako například gamofobie – strach ze sňatku, aichmofobie – strach z ostří, gefyrofobie – strach z mostů, keraunofobie – strach z bouřek a blesků nebo trichofobie – z vlasů a chlupů například v jídle. Může nastat ale i velmi kuriózní fóbie, jako lachanofóbie – strach ze zeleniny, spektrofobie – ze zrcadel, autofobii – z vlastní osoby, teogonii – z božího hněvu, dromofobii – strach z ulic, tafefobii – strach z možnosti být pohřben zaživa, hierofobii – strach z posvátných věcí, triskaidekafobii – strach z čísla 13, hexakosioihexekontahexafobii – strach z čísla 666 či ephebifobii – strach z teenagerů.

Jak se zbavit fóbie

Dobrá rada nad zlato. Pokud jste se opravdu vnitřně rozhodli bojovat se svou fóbií, nezapomeňte nikdy na to, že ono zbavení se jakékoliv formy fobie je během na obrovsky dlouhou trať. Člověk totiž musí vždy začít sám u sebe. Nejdříve si musí uvědomit, že tento psychický stav opravdu sám od sebe nepomine a měl by určitě navštívit odborníka. Ten vám pomůže po malých krůčcích bojovat s vaší fobií. Pokud ale doopravdy sami nebudete chtít něco změnit, úspěch se nedostaví.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here