4. 9. 1998 vznikla společnost Google

0
1890

Kdo by neznal tuto firmu. Americká společnost Google sídlí v Mountain View v Silicon Valley ležící jižně od San Franciska v Kalifornii. Areál sídla je přezdíván Googleplex. Společnost je vlastněná holdingovou společností Alphabet Inc. Od podzimu roku 2006 je společnost Google také oficiálně zastoupená také pobočkou v České republice, se sídlem v Praze. Společnost získala věhlas především díky svému hojně používanému internetovému vyhledávači.

Google ve slovníku

Společnost i její název je velmi populární a dnes se již hojně používá i sloveso googlovat a googlit. Každý zná jeho smysl, tedy hledat na internetu. Co možná ale nevíte, tak v roce 2006 se toto sloveso dokonce objevilo ve známém Oxford English Dictionary. A pokud si potrpíte na češtinu a pravopis, t hlediska českého jazyka se slovo Google skloňuje podle vzoru hrad, tedy Google, bez Googlu…

Hádka o datum

Před 15 lety vznikla společnost Google, ale datum těchto narozenin se ale často liší. Dne 4. září 1998, byla společnost Google zapsána do obchodního rejstříku. Své narozeniny ale slaví pokaždé jinak. Internetová doména google.com byla například zaregistrována už 15. září 1997. Tehdy se oba zakladatelé dohodli, že v té době jejich vyhledávač nutně potřebuje nové jméno. Již roku 1996 spolu vytvořili svůj první vyhledávač s názvem BackRub, který pak zase přejmenovali na slovní hříčku blíže k současnému názvu, na výraz googol, který právě označuje jedničku se stovkou nul.

Nejcennější značka světa

Název Google vychází ze slova googol a označuje číslo složené z jedničky a sta nul, tedy 10100. To bylo poprvé použito v roce 1938 tehdy pouze devítiletým synovcem amerického matematika Edwarda Kasnera, Miltonem Sirrotou. Podle pravidelného průzkumu z roku 2006 se Brandz Top 100 agentury Millward Brown v přímé spolupráci s ekonomickým deníkem Financial Times se stal Google v dnešní době nejcennější značkou světa s celkovou hodnotou 66,434 miliard dolarů s meziročním růstem o 77 %.

Larry Page a Sergej Brin

Společnost Google se v roce 1998 psal ještě s vykřičníkem jako Yahoo. Larry Page a Sergej Brin se poprvé setkali na Stanfordově univerzitě v roce 1995. Zajímavostí je, že si na poprvé, jak sami tvrdí, vůbec nepadli do oka. Nakonec ale slovo dalo slovo a společně pak vybudovali největší internetovou společnost. Kromě původního vyhledávače pracují i na vlastním e-mailu, také na sociální síti, ale i operačních systémech nebo třeba na vlastních zařízeních jako jsou impozantní chytré brýle, vlastní stratosférické balóny nebo autonomní vozy.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here