Dejte si pozor na lenost, vaše děti to od vás odkoukají

0
1517

Děti jsou jako opičky. Již roční dítě se od nich dokáže inspirovat. Vidí-li u rodičů, že vytrvalost vede k úspěchu, jeho ochota poprat se s přicházejícími problémy rapidně roste. V případě, že s ničím takovým není konfrontováno, jeho odhodlání ke zdolávání překážek velkou měrou klesá. Nová studie amerických psychologů z bostonského Massachusetts Institute of Technology to jasně dokládá.

Lenost odkoukají děti od svých rodičů již od malinka

Lidí s promarněným talentem je na světě velké množství. Mladé nadějné hvězdičky tak zazáří a velmi rychle pohasnou pouze proto, že do budoucna vůbec nejsou ochotné na sobě tvrdě a vytrvale pracovat. Nadaný student třeba nedostuduje a vysoce talentovaný sportovec se nakonec neprosadí. Jejich místo úspěšně zaplní ti, co sice nedostali do vínku tak velkou porci nadání, ale naopak byli ochotni na sobě pracovat a tvrdě dřít.

Co rozhoduje o vytrvalosti

Dlouho si vědci mysleli, že za vytrvalost mohou vrozené dispozice. Nový výzkum ale dokazuje, že vytrvalost člověk získává učením podle toho, jak moc vytrvalosti vidí kolem sebe. Nová studie amerických psychologů z bostonského Massachusetts Institute of Technology, která byla publikována v časopise Science, odhalila, že vytrvalosti se již učí velmi překvapivě jako zcela malé děti. Vedoucí týmu Julia Leonardová, a kolegyně Yuna Leeová a Laura Schulzová nejprve předstíraly před ročními dětmi problém s otevřením krabice či se sundáváním přívěsku z karabiny. To trvalo půlminuty a pak uspěly. Další skupině dětí během půlminuty 3x po sobě ukázaly, jak lze snadno otevřít krabici či sundat přívěsek z karabiny. Děti z obou skupin pak dostaly hrací skříňku s velkým vypínačem, který je nefunkční a hudbu jim spouštěly ne předstíraným zmáčknutím vypínače, ale jiným skrytým mechanismem.

Reakce dětí

Děti mačkaly knoflík a marně se snažili pustit hudbu. Děti, které viděly, jak se vědkyně urputně potýkají s otevíráním krabice a sundáváním přívěsku z karabiny, překvapivě vydržely mačkat falešný vypínač 2x tak dlouho než děti, co viděly, že řešení úloh je snadné. Pokud tedy děti kolem sebe vidí, jak lidé kolem umí překonávat potíže, jsou mnohem odhodlanější a také úspěšnější při zdolávání překážek. Ukázka vytrvalosti se týkala jiného úkolu, než jaký následně děti řešili, proto je zcela zřejmé, že děti se učí přímo vytrvalosti a nehrají si pouze na problémy s řešením, které u druhých lidí viděly.

Úskalí civilizace

Dětský psycholog Lucas Butler z University of Maryland pozastavuje nad faktem, že v naše civilizovaném západním světě v dnešní době spousta dětí nevidí své rodiče v jejich zaměstnání a nemohou od nich odkoukat jejich snažení a inspirovat se jejich vytrvalostí a odhodláním zdolávat životní překážky. Naopak v zemích, kde mají stále malé děti s prací svých rodičů i dnes bezprostřední kontakt, mohou být tyto děti velmi nenásilnou formou vychovávány k vytrvalosti, ochotě překonávat překážky a tvrdě na sobě pracovat.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here