Mezinárodní den Energy drinků ( 15.8.)

0
2795

Mezinárodní den Energy Drinků vznikl teprve nedávno. Různé společnosti vyrábějící a distribuující energy drinky v tento den pořádají v tento den akce, které mají v hledáčku jasný cíl, každým rokem více vypitých plechovek s energy nápojem. Na energy drinky je třeba si ale dát pozor, při nadměrném pití vám nohou poškodit srdce a ledviny. Pití energetických nápojů se základní složkou, kterou je kofein a cukr, se v dnešní době těší velké oblibě. Drinky dokáží sice dobít baterky, ale varuje před nimi většina odborníků. Svůj svátek mají letos už pošesté.

Slavte střídmě

Jestliže chcete svátek energetických drinků pořádně oslavit, tak slavte střídmě. Pokud bysta vypili třeba litr tohoto nápoje, kromě celotělového třesu, tachykardie a nadměrného pocení si poškodíte i mnohdy nezvratně poškodit srdce a ledviny. Působí asi jako káva s šesti kostkami cukru. Energetické drinky jsou zajímavý fenomén. V době biopotravin, zdravé stravy a neustálého hlídání obsahů sacharidů a tuků v jídelníčku si člověk tímto nápojem přivede těla mimo jiné i 30 g cukru v pouhých 250 mililitrech nápoje. Sice se uvádí, že energetický drink obsahuje 80 mg kofeinu, v podstatě stejně jako běžné espresso, ale málokdo si osladí malé espresso 6 kostkami cukru.

Obsah energy drinků

Jeden energetický drink obsahuje většinou na 250 mililitrů nápoje 80 gramů kofeinu, 90 gramů taurinu, podobné stimulační látky jako kofein, a 30 gramů cukru. Další stimulanty centrálního nervového a kardiovaskulárního systému představuje vitamin C a vitaminy skupiny B. Kofein v nadměrném užívání působí potíže, jako je nespavost, bolesti hlavy, nepozornost, třes, dehydratace a podráždění žaludku. Kromě toho vám může přivodit i kardiologické příznaky jako bušení srdce, bolest na hrudi a při předávkování i srdeční infarkt.

Zvýšená pozornost pouze na chvíli

Podle lékařů je dlouhodobé užívání těchto nápojů nezdravé a existuje i riziko závislosti. Na stimulanty si organismus rychle zvyká, a problém nastává, když přísun těchto látek skončí. Tělo si řekne o dávku a roztáčí se spirála. Pokud si vezmete energetický nápoj, abyste se vzpamatovali, dojde k rychlému nabuzení organismu zejména díky prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi. Pak ale následuje rychlý pokles glykémie, což vede naopak ke zvýšené únavě a zhoršení vaší pozornosti. Energetické drinky tedy užívejte při zcela výjimečných situacích, s dostatečným příjmem dalších tekutin, nejlépe vody. Nikdy nemá denní dávka přesáhnout 2 vypité drinky a zcela nevhodná je kombinace s alkoholem. Opilost sice přijde později, ale podstatně větší útrata a velká zdravotní rizika, hraje proti.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here