Běh

0
2523

Nejdůležitější je mít motivaci. Jde o nejzásadnější předpoklad pro to, aby člověk nejen začal, ale zejména vydržel běhat. Mít před sebou vidinu něčeho, co vás dokáže vyhnat ven za každého počasí, a to i v době, kdy je to nepříjemné, bolí nás to a ve finále z toho máte opravdu dobrý pocit, je velice důležité. Každý nepříjemný běh nás posouvá o trochu blíž k cíli. Dejte si reálný cíl a pokaždé, když se k té vidině přiblížíte, zpřísněte si ji. Mnoho lidí chce často zhubnout. Jakmile je cíl splněn, je třeba si stanovit další.

Jděte na to postupně

Nechtějte vše hned a stanovujte si reálné cíle, ať si nepřivodíte zranění anebo neskončíte zklamaní. Technika přijde sama, i když existuje spousta návodů na to, jak běhat. Našlapovat se má na střed chodidla, na špičku, či na vnější hranu, podle každého článku trochu jinak. Technika běhu se většinou sama přizpůsobí s rostoucími kilometry a s rychlostí běhu. Tělo se přizpůsobí, svaly a oběhový systém si zvyknou na vaši běžeckou zátěž, zrychlíte se a pak postupně přirozeně přejdete do zmíněného běhu přes špičku. Ono se totiž rychle ani jinak běhat nedá.

Běžecké vybavení a přetěžování

Nutné jsou především boty nepocházející ze sportovního řetězce. Fitness a sportovní boty se na běhání většinou nehodí a proto si nechte raději poradit v běžecké speciálce. Pak určitě cvičte. Stejný čas, který strávíte během, pak věnujte i jeho kompenzaci. Protahování a strečinku je na internetu spousta. Zaměřte se také zejména na posílení středu těla, uvolňování svalů v oblasti bederní páteře a pánve i aktivní relaxaci třeba v bazénu. Zmíněná oblast těla absorbuje totiž velkou část nárazů při běhu. Je třeba vždy vnímat, co vás bolí, odkud vaše bolest vychází a zaměřit se na uvolňování právě této oblasti. Sledujte časem i podrážky bot, které napoví, kde si ulevujete a co přetěžujete. Čas od času navštivte fyzioterapeuta, nejlépe dřív, než vás začne něco bolet.

Nejčastější chyby

Vyhněte se skákání, nesprávně umístěnému těžišti, předklonu i záklonu, nasazování přední nohy příliš dopředu a špatné práci rukou. Těžiště těla je v přední části hrudníku, které nás lehce předbíhá. Správně umístěné těžiště značně zlehčí váš krok a nebudete překonávat celou svou váhu. Pata – špička – celá noha, to je právě ona zmíněná věc, která přijde časem sama. Při odrazu by měla noha být vždy za těžištěm těla. Rychlost běhu určuje velikost náklonu, tedy čím rychleji běžíme, tím je náklon větší a obráceně. Liftink, neboli prošlapování znamená uvolněný kotník, jde o správný běžecký krok. Zapojte ruce, obě části paže mají svírat úhel 90˚, ruka jde jen dopředu a dozadu a ramena se nehýbají. Hlava společně s kotníkem, kyčlí, ramenem a krkem, tvoří jednu osu, oči se dívají rovně vpřed a hlavu je třeba lehce zaklonit, kdy dojde k uvolnění dýchacích cest v oblasti hrtanu a hltanu.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here