Teleport ze Země do vesmíru? Číňané to umí.

0
2433

Čínským vědcům se daří různé kousky. Nyní jde o průlom v oblasti kvantové teleporatace. Převedli stav částice z Tibetu přímo do satelitu Micius plujícího vesmírem na celkovou vzdálenost asi 500 km. Jde o přenesení parametrů kvantových stavů mezi fotony. Přenos fyzikálně znamená totéž, jakoby byly dané elementární částice přeneseny fyzicky. Světlo se totiž chová jako vlna. Podle zákonů kvantové mechaniky má i světlo částicové vlastnosti. Ty se projevují při opravdu velmi malých světelných intenzitách. Částicím světla říkáme fotony, ale jejich dělení na částice a vlny je spíš tak trochu metaforické. Dominik Miketa z londýnské Imperial College dále dodává, že fotony mohou být kvantově provázané.

Vědci objevili nový typ částice a získali důkaz

Představte si rotující káču, a takovou nesou i fotony. U jednoho v páru rotuje po směru hodinových ručiček a u druhého zase proti směru. Celkové točení pak musí být nulové. Proto pak akce nebo měření vykonaná na jedné z částic má efekt na druhé a jde o efekt provázání. Fotony přitom musí zůstat izolované. Čínský tým vytvořil v pozemní laboratoři v Tibetu provázané fotony. Jeden z nich zůstal v laboratoři na Zemi a druhý z párů byl vyzářen až na satelit. Cesta o délce 500 km, kde se podařilo některé párové fotony udržet izolované, je pro vědce velikým úspěchem. Vědci takto vysílali částice do vesmíru asi po dobu jednoho měsíce. Smyslem experimentu bylo ukázat, že Země-vesmír-Země je pro kvantový přenos mnohem schůdnější než Země-Země. Většina první cesty probíhá v celkovém prázdném prostoru, kde není moc rušivých faktorů ke zkáze díla, a foton se nikde omylem neabsorbuje.

Tajemství teleportace

Ještě před časem v 90. letech vědci jen spekulovali o možnostech teleportace fotonů. Sny se ale staly pravdou a postupně se je podařilo realizovat v laboratorních podmínkách. Loni se podařilo fotony teleportovat i mimo laboratoř. Dosažení teleportace do vesmíru je naprosto novým úspěchem. Zásadní krok povede pro vznik celosvětového kvantového internetu. Vzájemné propojení mezi kvantovými objekty na různých místech tedy znamená, že právě částice mohou předávat své kvantové informace opravdu na velkou vzdálenost stejně, jako by se jednalo o naprosto stejný objekt.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here